Agris.cz - agrární portál

Maspexu loni vzrostl zisk o 80 procent, tržby stouply také

29. 7. 2016 | ČTK

Prodejce nealkoholických nápojů Maspex v loňském roce zvýšil zisk o necelých 80 procent na 29 milionů korun. Tržby mu vzrostly také, na 958 milionů korun z loňských necelých 845 milionů. Vyplývá to z údajů ve Sbírce listin. V letošním roce plánuje nárůst obratu o osm procent. Firmu, která prodává například džusy Relax, vlastní polská společnost Maspex Wadowice Group.

Polská společnost v ČR ovládá ještě jihočeskou Fonteu, která předloni meziročně zvýšila svůj obrat o více než 150 milionů korun na téměř 677 milionů. Své loňské výsledky zatím nezveřejnila.

"Rok 2015 můžeme označit jako jednoznačně pozitivní rok pro všechny značky v našem portfoliu," stojí ve firemní výroční zprávě. Kromě Relaxu patří do portfolia Maspexu například ovocné nápoje Kubík, dále pak Original River, Caprio, Figo či Márka. Distribuuje také instantní produkty, jako jsou Cappucino Italiano, káva La Festa 3v1, smetana do kávy Coffeeta a další. Ve své hlavní činnosti se společnosti loni zvedly tržby o 12 procent.

Za náročný označila loňský vývoj na trhu sirupů. "Se vzrůstající pozitivní náladou spotřebitelů jsme sledovali jejich odklon od této kategorie, která je vnímána jako ekonomická varianta hotových ochucených nápojů," dodává firma, která zaměstnávala na konci roku 45 lidí.

Fontea sídlící ve Veselí nad Lužnicí vyrábí nápoje značek Olé, Gordon, ale také pramenité vody AquaBella. Podle údajů ve sbírce se firmě předloni zvýšil trojnásobně zisk na více než 53 milionů korun.

Do koncernu Maspex Wadowice patří sedm firem sídlících v Polsku a deset mimo, například v Bulharsku, Rumunsku, v Maďarsku, na Slovensku nebo v Rusku. Během letošního léta koupila dva výrobní závody a sedm značek od domácího konkurenta Agros Nova. Stala se tak největší potravinářskou skupinou v Polsku s obratem přesahujícím čtyři miliardy zlotých, tedy přibližně 26 miliard korun.

Konkurenční nápojářské společnosti Coca-Cola HBC ČR loni vzrostly tržby o 8,8 procenta na více než 6,02 miliardy Kč. O zhruba sedm procent na 354,3 milionů korun jí stoupl zisk. Předloni zisk společnosti vzrostl o třetinu, tržby klesly o 400 milionů na 5,5 miliardy korun.

Jednomu z hlavních konkurentů Coca Coly, skupině Kofola, loni vzrostl zisk o 28,9 procenta na 373,9 milionů korun. Tržby Kofole meziročně stouply o 14,6 procenta na 7,19 miliardy korun. Skupina loni své sídlo přestěhovala z Polska do Ostravy.

Skupina PepsiCo zatím loňské výsledky nezveřejnila. Předloni firmě vzrostly tržby v Česku o čtvrtinu na 2,08 miliardy korun. Společnost se z téměř 33milionové ztráty v roce 2013 dostala do zisku 37,7 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:38