Agris.cz - agrární portál

Úroda jarního ječmene bude menší o pětinu, pivovary strach nemají

31. 7. 2016 | ČTK

Letošní úroda jarního ječmene, který se nejčastěji používá na výrobu piva, klesne podle odhadů meziročně o pětinu. Pivovary hlásí, že jej přesto bude na výrobu typického českého moku dost. Záležet však bude i na kvalitě zrna, aby se na výrobu sladu hodilo.

Za menší úrodou stojí snížení osevních ploch, které meziročně klesly o 15,2 procenta na 222.000 ha. Odhadovaný hektarový výnos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) by pak měl být nižší o 7,7 procenta, činit by měl 5,01 tuny. Meziročně o čtyři procenta menší jsou pak také odhady úrody ječmene ozimého, mělo by se ho sklidit 548.000 tun. "Ještě nižší sklizeň by mohly způsobit jen přívalové deště rozsáhlejšího charakteru v průběhu sklizně," řekl ČTK Vratislav Psota z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS).

V ČR se každoročně vyrobí okolo 520.000 tun ječmenných sladů, polovina jej jde na vývoz. "Pokud nebude kvalita sklizeného zrna ječmene výrazným způsobem poškozena, pak by mělo sklizené množství pro uspokojení trhu stačit," dodal Psota.

Podle Ječmenářské ročenky by mělo být na výrobu sladu koupeno 683.470 tun vytříděného sladovnického ječmene. Pivovary se zatím nedostatku sladu neobávají, i když je ho na vaření stále oblíbenějších těžších druhů piva potřeba více. "Z tohoto množství naše plzeňská sladovna každoročně nakupuje okolo 100.000 tun kvalitního sladovnického ječmene splňujícího normy pro piva s označením CHZO České pivo schváleným Evropskou unií. Pro Gambrinus předpokládáme zvyšující se spotřebu, protože vaříme stále více ležáků, které vyžadují na jednu várku větší dávku sladu než piva výčepní," řekl za plzeňské pivovary sládek Pavel Zítek. Loňská spotřeba ležáků stoupla o 2,7 procentního bodu na 46,6 procenta. Skoro se tak vyrovnala se spotřebou výčepního piva, která činila 47,2 procenta.

Pivovary Staropramen odebírají každoročně desítky tisíc tun ječmene. "Česko patří mezi sladovnickou velmoc, a tak neočekáváme ani nedostatek ječmene, ani výrazné zvýšení cen. Ječmen nakupujeme postupně a většinu nutnou pro naši potřebu již máme," vysvětlil za pivovary Pavel Barvík.

Budějovický Budvar objem odebíraného sladu ČTK nesdělil, podle jeho mluvčího Petra Samce však má na slad uzavřené dlouhodobé kontrakty. "Žádné obavy zatím nemáme," dodal. Heineken ČR odebírá každoročně přibližně 30.000 tun sladu. "V tuto chvíli nemáme informace o tom, že by byl pro letošní rok problém s jeho dodávkou," potvrdila ČTK za firmu Jana Pikardová.

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů statistiků klesne meziročně o 9,5 procenta na 6,995 milionu tun. Loni byla ale sklizeň nadprůměrná. Na předpokládaném letošním poklesu se podílí snížení očekávaného hektarového výnosu i osevní plochy. Sklizeň řepky naopak stoupne o 4,5 procenta na 1,313 milionu tun, odhadl ČSÚ. Jarní ječmen pro sladovnické účely se v ČR šlechtí již více než 130 let. Pivo se vyrábí hlavně ze sladu, vody a chmele.

Pivovary loni v Česku vyrobily nejvíce piva v historii, výroba dosáhla skoro 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholické piva tak činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla o litr na 143 litrů.


Zdroj: ČTK, 31. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:14