Agris.cz - agrární portál

Po Rusku bojují s nákazou antraxem i na švédských farmách

3. 8. 2016 | ČTK

Švédské úřady vyšetřují na zemědělských farmách v kraji Östergötland na jihovýchodě země propuknutí nákazy antraxu neboli sněti slezinné. Na tuto vysoce infekční chorobu přenosnou i na člověka již na různých farmách zemřelo osm kusů dobytka a jeden kůň. S odvoláním na švédský deník Aftonbladet o tom dnes informoval zpravodajský portál The Local.

Veterináři očkují zvířata v oblasti a snaží se najít zdroj nákazy. "Víme, že existuje zvýšené riziko, že každý případ by se mohl lokálně rozšířit," řekl jeden z nich.

Ve Švédsku propukla mezi dobytkem nákaza antraxem již čtyřikrát od roku 2008, připomíná server The Local. Přenos nemoci ze zvířete a úmrtí člověka bylo v zemi naposledy zaznamenáno v roce 1965.

V pondělí zemřel na antrax jeden chlapec na Sibiři, kde se sněť slezinná rozšířila mezi pastevci jelenů. Celkem bylo v Rusku hospitalizováno už přes 70 lidí, většinou kočujících pastevců.

Antrax se vyskytuje v plicní, střevní a kožní formě. Bakterie se staly surovinou pro výrobu biologických zbraní.


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:55