Agris.cz - agrární portál

Krajská informační střediska nejsou podle Agrární komory zbytečná

3. 8. 2016 | ČTK

Krajská informační střediska (KIS) nejsou zbytečná, tvrdí Agrární komora. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) jejich funkci v pondělí zkritizoval, jejich konzultační činnost označil za mizivou. Ministerstvo zemědělství již uvedlo, že se chystá reformovat v příštím roce zemědělský poradenský systém. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík již dříve vyjádřil pochybu, zda prostřednictvím středisek nedochází k podpoře právě Agrární komory.

"Informace, které z nálezu NKÚ zazněly, jsou vytržené z kontextu a neposkytují reálný obraz aktivit jednotlivých KIS, jejichž činnost je široká a proaktivní směrem k odborné i široké veřejnosti," sdělila v tiskové zprávě mluvčí komory Dana Večeřová. Podle ní střediska pořádají desítky seminářů, či zpracovávají informační magazíny pro zemědělce. Informace pak posílá do mailových schránek zájemců. Střediska pad podle ní pořádají i akce pro širší veřejnost, jako besedy pro děti ze škol.

NKÚ zkritizoval rozdělování národních dotací od ministerstva zemědělství pro neziskové organizace. Z nich ministerstvo financuje právě například krajská informační střediska, která mají bezplatně poskytovat informace o zemědělství a rozvoji venkova. V praxi jde obvykle o pronajatou kancelář, kde pracovník poskytuje konzultace. "Množství takto poskytnutých konzultací bylo ale v kontrolovaném období mizivé," uvedl NKÚ. Celkově přispěl stát na provoz těchto center v letech 2007 až 2014 více než 45 miliony korun. Podle NKÚ jsou tato centra nepotřebná a jejich funkci by měly plnit jiné, už existující instituce.

Podle Večeřové vychází částka na jedno krajské informační středisko a rok na zhruba 433.000 korun. "A z toho necelého půl milionu financuje každé jednotlivé informační středisko zaměstnance, nájem a vybavení kanceláře, telefon, organizaci seminářů, propagační akce a podobně," dodává mluvčí. Podle ní by taková částka jiným institucím "s bídou" stačila na měsíční provoz.

Ministerstvo již uvedlo, že zjištění NKÚ ohledně krajských informačních středisek podrobně vyhodnotí. "To nám poslouží k zásadní reformě celého poradenského systému, do kterého tato informační střediska patří. Reforma je plánována na letošní rok," řekla mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Na možnou nadbytečnost KIS upozorňovala již dříve i Asociace soukromého zemědělství ČR. Podle ní se přenos informací za poslední desetiletí, kdy střediska fungují, již změnil. Zemědělci jsou podle asociace gramotnější, ale fungují i nové informační kanály jako Portál farmáře, web Státního zemědělského intervenčního fondu nebo jeho cílené maily.


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:16