Agris.cz - agrární portál

Zahrádkářským výstavám ve Věžkách se daří i po odchodu Florie

3. 8. 2016 | ČTK

Ve Věžkách na Kroměřížsku dnes začala letní etapa zahrádkářských a hobby výstav Zahrada Věžky. Dlouhých 36 let se v obci konaly pěstitelské a zahrádkářské výstavy Floria, které ale pořadatelé od podzimu 2012 přesunuli na tehdy nové výstaviště do Kroměříže. Přehlídky ve Věžkách začala od podzimu 2013 pořádat sama obec.

"Máme tu zhruba sto vystavovatelů z České republiky, Slovenska a Polska s různým sortimentem od zahradnických výpěstků, sadby, stromů, keřů, různých bylin a travin až po doplňky na zahradu, pracovní oděvy a spoustu dalších drobností," řekl ČTK Roman Jelínek z obecní společnosti TSO Věžky, která výstavy zajišťuje.

Obec po přesunutí Florie investovala do zámeckého parku, který vlastní. Pro výstavy totiž nemůže využívat někdejší jádro Florie, zámek a přilehlé okolí, které je majetkem bývalých pořadatelů výstav ve Věžkách a které léty viditelně chátrá. "Máme vybudovaný kompletně nový areál, jsou zde pospravované cesty, většina areálu je bezbariérová," řekl Jelínek.

Obec opravila objekt, v němž je nyní hlavní restaurace, na okraji parku přibyl víceúčelový areál, v němž při výstavách stojí pódium pro doprovodná kulturní vystoupení. Podle Jelínka přišly investice do areálu zhruba na 30 milionů korun, na jejich financování se podílely evropské i státní dotace.

Po odchodu Florie z obce bývalý starosta Věžek a nyní jednatel TSO Věžky Bedřich Gardavský okamžitě začal pracovat na tom, aby zahrádkářské výstavy, které jsou pro obec typické a přinášejí jí také ročně nezanedbatelné peníze do rozpočtu, z Věžek nezmizely. Jednání s několika firmami úspěchem neskončila, následně obec založila společnost vlastní.

První výstava se konala na podzim 2013, přišlo na ni 7700 lidí. Obec nemůže nikde uvádět, že navazuje na letitou tradici výstav Floria, které se nyní konají v Kroměříži. Jarní etapu 40. ročníku zahrádkářských a pěstitelských výstav Floria tam letos navštívilo rekordních 70.000 lidí, jimž prodávalo 300 vystavovatelů. Letní se koná poslední srpnový víkend.

Podle Jelínka mezi oběma výstavami konkurenční boj nehoří. "Každá je pořádaná v jiném prostředí, a řekl bych, že i pro jiného návštěvníka. Do Věžek více jezdí lidé z venkova, zatímco na Florii spíše chodí lidé z městských paneláků," dodal Jelínek.

Do Věžek se vejde méně vystavovatelů než na výstaviště v Kroměříži. Dosavadním maximem bylo asi 180 vystavovatelů při letošní jarní Zahradě Věžky, na kterou přišlo 25.000 lidí. Letní výstava potrvá do neděle. Otevřeno je denně od 9:00 do 17:00. Očekává se asi 15.000 návštěvníků. Více informací je na webu www.vystava-vezky.cz.

Jan Vondrášek


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:42