Agris.cz - agrární portál

V Liberci vznikla první bezobalová prodejna

4. 8. 2016 | Denik.cz

Plasty a papír nepatří do jedné popelnice, toho si už je vědoma podstatná část populace. Další také odstoupila od pohodlí igelitových tašek a s každým nákupem si domů neodnáší další a další igelitky. Při snaze ulehčit životnímu prostředí lze ale v kontextu nakupování zajít pochopitelně ještě o nějaký krok dál. Jedním z nich je nákup do vlastních nádob. K tomu je ale potřeba specializované prodejny a první takové se dočkal Liberec.

NEPLÝTVEJTE OBALY ANI JÍDLEM

„K zavedení bezobalového prodeje nás vedla vlastní potřeba. Nechceme zbytečně plýtvat obaly a myslíme si, že nejsme jediní, kdo tak přemýšlí," řekla Miriam Kobeláková za obchod se zdravou výživou Jo-bio. Od 1. srpna v obchodě v Železné ulici návštěvníci najdou kromě dřívějšího sortimentu bio produktů také místnost, kde police podél stěn plní skleněné nádoby. Najít v nich lze mnohé, od fazolí a čočky až po ječmen. Postup přesypávání z velké sklenice do zákazníkovy menší může v mnohých vyvolat třeba připomínku prvorepublikových koloniálů. „Momentálně nabízíme přes sedmdesát druhů zboží a nabídku budeme rozšiřovat," doplnila Kobeláková. Prozradila také, že zákazníci nové možnosti plně využívali hned první den. „Několik lidí si už u nás koupilo obilí a hned si nechalo umlít čerstvou mouku."

„Zákazníky chceme naučit chodit s vlastní nádobkou," označila také Kobeláková jeden z cílů bezobalového prodeje. Prozatím ještě Jo-bio nabízí zákazníkům mířícím do nově zprovozněné části obchodu vlastní papírové nebo plátěné sáčky. Jejich snahu si navíc lidé pochvalují. „Nečekala jsem, že přijde tolik lidí. Obzvlášť, když jsou letní prázdniny. Hodně nadšené reakce jsme měli také na Facebooku," řekl Kobeláková. Na zmíněné sociální síti projevilo zájem o událost pořádanou k otevření nové části obchodu více než tisíc lidí. Ještě pozoruhodnější se tato cifra stává v momentě, kdy Kobeláková prozrazuje, že událost obchod nijak nepropagoval.

MILION TUN OBALŮ

Mnoho obdobně smýšlejících skutečně je, někteří podobné prodejny již provozují i na území České republiky. Kobeláková a její partner, kterému obchod patří, tedy nevstupovali úplně do neznáma. „Byli jsme se podívat v Praze a načerpali jsme trochu inspirace." Pražská prodejna Bezobalu funguje necelá dva roky, kromě samotného prodeje se snaží šířit osvětu. Zákazník těchto obchodů podle nich totiž také zbytečně neplýtvá potravinami. Do své nádobky nebo sáčku si jednoduše odebere přesně tolik, kolik potřebuje a není odkázán na předem daný rozměr balení.

Podle statistik českých potravinových bank, které rozdělují vyhozené nebo darované potraviny potřebným, Češi patří mezi největší potravinové plýtvače v Evropě. Průměrně vyhodí každý Čech více než osmdesát kilogramů jídla za rok. Ruku v ruce s tímto trendem jde pochopitelně také právě zamořování životního prostředí obaly.

Podle Ministerstva životního prostředí Česká republika ročně produkuje více než milion tun odpadu pocházejícího právě z obalů. Nejvýrazněji se na tom podílí obaly z plastu (218 tisíc tun) a papíru (410 tisíc tun). Zatímco u papíru ale dochází k recyklaci takřka v devadesáti procentech případů, plastové obaly se v tomto ohledu krčí osm bodů nad padesátiprocentní hranicí. Letmý pohled do regálů supermarketů poté stačí na zjištění, v čem jsou potraviny nejčastěji zabaleny.

Pražští Bezobalu se při zmíněné osvětě snaží kupříkladu o rozšíření povědomí o „zero waste" životě. O minimalizaci produkce odpadů na jejich červnové konferenci hovořila třeba Američanka Bea Johnson, která se svou rodinou vtěsná roční odpad do litrové zavařovačky.

Martin Zíta


Zdroj: Denik.cz, 4. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:21