Agris.cz - agrární portál

Zemos Lesná chystá nové stáje až pro 1600 kusů dobytka

5. 8. 2016 | ČTK

Zemědělský podnik Zemos Lesná ze Znojemska se chystá postavit nové stáje pro chov dojnic a opravit stáje pro výkrm skotu v obci Podmyče u Vranova nad Dyjí. Při maximálním stavu by zde mohlo být ustájeno až 1600 kusů dobytka, vyplývá z oznámení pro posuzování vlivů na životní prostředí v informačním portálu EIA.

Areál stojí severně od obce. Novostavby vzniknou v západní části, rekonstruovat se budou stáje ve východní části. Zemos předpokládá, že s výstavbou začne příští rok a v roce 2018 stavbu dokončí. "Současný stav je už neúnosný, systém chovu je neadekvátní požadavkům na produktivitu práce a na moderní ustájení zvířat," uvádí se v oznámení. Díky novostavbě se podaří zvýšit produktivitu práce, zjednoduší se zacházení se skotem a také půjde snáz zajistit bezpečnost a kvalitu mléka. Práci zde má najít osm lidí.

Podnik stavbu plánoval už v roce 2014, nakonec však změnil technologii ustájení, proto nechává posuzovat plánovanou stavbu znovu, aby mohl využít stavební povolení, které získal loni.

Novostavby mají být na místě stájí, které se zbourají. Jedna stáj pro dojnice bude mít kapacitu 390 míst, další taktéž pro dojnice 348 míst. Další stáje budou sloužit odchovu mladého skotu.

Na jižní Moravě v posledních letech řada chovů zanikla nebo se zmenšovaly kvůli malé rentabilitě. Někteří chovatelé také likvidovali chovy kvůli nedostatku krmiva v důsledku sucha a slabé úrody. Jiní ovšem investovali a investují, aby se na trhu udrželi. Vyhlídky chovatelů skotu pro mléko však nejsou příznivé kvůli velkému přebytku mléka na evropském trhu. Kvůli tomu výrazně klesly i výkupní ceny mléka až k sedmi korunám za litr, což je zhruba dvě koruny pod náklady.

Zemos Lesná ze Starého Petřína na Znojemsku se věnuje živočišné i rostlinné výrobě. Obhospodařuje 1900 hektarů, převážnou část jako ornou půdu. V poslední zveřejněné účetní závěrce za rok 2014 vykázala tržby přes 58 milionů korun a zisk 14 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:56