Agris.cz - agrární portál

Invaze cikád. Břeclavskem se rozléhá cvrkání jako u moře

5. 8. 2016 | Denik.cz

Ty cikády řvou jako krávy! Hláška Heleny Růžičkové z komedie Slunce, seno, erotika přesně vystihuje současnou situaci v Břeclavi a blízkém okolí. Se setměním totiž za teplých letních nocí začínají na mnoha místech doslova cvrkající hmyzí koncerty.

Dříve netušené zvuky potvrdil i Milan Kocmánek ze sousedního Lanžhota. „Ano, slyším je pravidelně zhruba poslední dva týdny. Je to opravdu intenzivní a ve velkém. Zrovna ve středu jsme seděli venku a připadali si jako někde v Chorvatsku. Velmi to připomíná moře," přiblížil lanžhotský učitel pocity mnohých.

Jak doplnil, hlasité hmyzí zvuky po setmění zaznamenal letos v létě poprvé. V uplynulých letech nic takového v Lanžhotě neslyšel.

Podle zástupce vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiřího Matušky může být původců hlasitého cvrkání hned několik. „Cikády jsou tady poměrně vzácné, osobně bych sázel spíše na cvrčivce révového, který je na Břeclavsku docela rozšířený. Jím vyluzované zvuky jsou sice trochu jiné než u cikád, ale někoho to může splést. Ozývat se podobně mohou také kobylky nebo sarančata," vyjmenoval Matuška.

Co jsou cikády:

Nadčeleď hmyzu

Dospělý jedinec je dlouhý dva až pět centimetrů

Jde o nejhlučnějšího zástupce z říše hmyzu – samečci vyluzují hlasité cvrkavé zvuky pomocí membrány na zadečku

Žijí například u moře

Zoolog Pavel Dedek naopak možnost, že by zvuky mohly mít na svědomí cikády, nevyloučil. „Cikády se na Břeclavsku skutečně vyskytují. Cikáda viničná už odsud sice prakticky vymizela, ale objevují se nové druhy. Náš největší odborník Igor Malenovský například v přírodní rezervaci Milovická stráň nedávno objevil cikádu makedonskou, což je druh, který v České republice dosud nežil," naznačil Dedek možný vliv oteplování. Malenovskému se ve čtvrtek redakci nepodařilo dovolat, nebral telefon.

Podle Dedka se na Břeclavsku vyskytuje i několik původních druhů cikád. Příliš se mu ale nezdá, že by pronikly až do měst. „Tyto druhy využívají spíše stepní lokality s roztroušenými stromy a keři. Právě na nich sedí, cvrkají a lákají samice," popsal zoolog Správy chráněné krajinné oblasti Pálava.

Dalším rozporem je fakt, že zatímco většina cikád „vyhrává" zejména za denního světla, hmyzí koncerty v Břeclavi a okolí trvají až do nočních hodin. „Pokud sedím večer venku, je to příjemné. Když jdu ale spát a ty mrchy nepřestanou ani o půlnoci, už to taková romantika není," připustil Lanžhotčan Kocmánek i odvrácenou tvář cvrkání.

To břeclavský výtvarník Karel Křivánek má o věci jasno. „Já jsem v hospodě U Ingra žádné cikády neslyšel," konstatoval.

Autor: Michal Šupálek


Zdroj: Denik.cz, 5. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 16:00