Agris.cz - agrární portál

Pivovary v Olomouckém kraji si zatím letošní prodeje pochvalují

5. 8. 2016 | ČTK

Pivovary v Olomouckém kraji letos zatím hlásí stejný nebo i vyšší prodej piva než v loňském roce, který byl z pohledu tuzemské produkce piva úspěšný. Spotřebě piva letos pomohly inovace a také příznivé počasí, shodují se ředitelé pivovarů v Přerově, Litovli a Hanušovicích.

Více než šestiprocentní nárůst prodeje měl za prvních šest letošních měsíců Pivovar Litovel. V prvním pololetí prodal 86.300 hektolitrů piva, meziročně o 5100 hektolitrů více. "K tomuto příznivému vývoji přispěl nový design našich lahví i přepravek, které jsou aktuálně moderní a lehčí. Ale i to, že lidé stále častěji kupují regionální výrobky s tradicí, ke kterým litovelské pivo patří. Konzumaci piva navíc nahrávalo i počasí," řekl ČTK ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Vyšší prodej má také Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku. Za prvních pět měsíců letošního roku prodal 125.489 hektolitrů piva, meziročně o pět procent více. "Teplé počasí zaplnilo zahrádky a provozovatelé restaurací ve výletních místech prodávají až několikanásobně piva více," řekla ČTK mluvčí Pivovar Holba Hana Matulová.

Prodej Pivovaru Holba vzrostl i v červnu. V závěru šestého měsíce pivovar denně prodal přes 2000 hektolitrů piva, což je více než dvojnásobek ročního průměru. Majitelé restaurací si totiž vytvářeli zásoby na zahájení hlavní sezony. "Podařilo se navýšit prodeje nejen Holby stáčené do sudů, ale i lahví a plechovek," podotkla Matulová.

Zhruba stejný prodej piva jako loni má zatím Pivovar Zubr z Přerova, který za celý rok 2015 zvýšil výstav o šest procent z 240.000 hektolitrů v roce 2014 na 255.000 hektolitrů. Loňská produkce přerovského pivovaru tak byla nejvyšší za posledních několik let, vzrostl i prodej sudového piva.

"Letos bychom chtěli na tento pozitivní trend navázat a udržet minimálně stejný výstav piva. Čísla za první pololetí ukazují, že jsou to reálné cíle, jelikož výstav piva je v meziročním srovnání zhruba srovnatelný. Spotřeba piva je do velké míry závislá na počasí. Letos jsme zatím zhruba v polovině hlavní pivní sezony, která se z tohoto hlediska vyvíjí poměrně pozitivně," uvedl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích patří do pivovarnické skupiny PMS Přerov. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva hlavně na Moravě a ve východních Čechách.

Tuzemské pivovary loni vyrobily nejvíce piva v historii, produkce dosáhla skoro 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholického piva tak činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu ale klesla o litr na 143 litrů.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:42