Agris.cz - agrární portál

Brněnské pivovary si zatím letní sezonu chválí

8. 8. 2016 | ČTK

Brněnské pivovary a minipivovary si zatím letošní letní sezonu chválí. Přestože konkrétní prodeje firmy nezveřejňují kvůli konkurenci, uvádějí, že jim odbyt roste. Například brněnský minipivovar Lucky Bastard měl letos v červenci největší prodej v historii. ČTK to zjistila v anketě.

Lucky Bastard letos v červenci prodal o 15 procent více piva než za stejné období loňského roku. "Měli jsme nejvyšší tržbu v historii pivovaru, což s sebou bohužel neslo nutnost odmítání dost velkého množství objednávek. Nejvíce to asi zasáhlo zákazníky, kteří si berou sudy na víkendové akce a objednávali si později v týdnu než v pondělí," uvedl jednatel pivovaru Jan Grmela. Minipivovar už kapacitně nestačí a na podzim se stěhuje do nových prostor. Poslední piva ze současné varny budou expedována zhruba do poloviny září.

Spokojená je i Brněnská pivovarnická společnost provozující minipivovar pod jménem sládka Petra Hauskrechta. Podle něj roste obliba desítky Špilberk. "Můžeme potvrdit, že jeho obliba v letošním roce dále vzrůstá stejně jako celkový výstav našeho pivovaru. Tento týden jsme uvařili další novinku, kterou budou brněnští pivaři moci ochutnat poprvé v polovině září. Pivo se jmenuje Moravian, ale jeho receptura je inspirována americkou verzí britských aleů - jedná se tedy o American Pale Ale," uvedl Hauskrecht. Podle něj je o prázdninách zájem i o prohlídky pivovaru.

Podle největšího pivovaru v regionu, kterým je Starobrno ze skupiny Heineken, počasí v červenci kvůli přeháňkám nebylo ideální a projevilo se to i na spotřebě piva. "Přesto nárůst prodejů piva Starobrno činil v našich restauracích a hospodách na Moravě přes deset procent v porovnání s běžným měsícem mimo hlavní sezonu. S přicházejícím koncem letní sezony očekáváme vzestup segmentu dvanáctek, a to především Starobrněnského Draka, který je extra chmelený, a Starobrněnské nefiltrované 12, která je ručně stáčená," uvedla mluvčí Heinekenu Jana Pikardová. Na předvánoční čas Starobrno už potřetí chystá Reservu výlučně z moravských surovin, tzv. výběru sladů a tršického chmele. Toto speciální pivo právě zraje v ležáckých sklepech pivovaru Starobrno.

Filip Vrána 


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 10:22