Agris.cz - agrární portál

Konzervárnám Alibona loni vzrostly tržby a měly zisk

10. 8. 2016 | ČTK

Akciové společnosti Alibona, která především konzervuje ovoce a zeleninu, loni navzdory špatné úrodě vzrostly tržby o tři miliony korun na 166 milionů korun. Hospodaření Alibony se zároveň vrátilo zpět do černých čísel, když po ztrátě 1,2 milionu korun v roce 2014 vykázala zhruba půlmilionový zisk. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Alibony.

"Společnost dosáhla vyššího objemu tržeb, výroba ale poklesla o 17 procent. Příčinou byl nedostatek surovin vhodných pro zpracování, vyvolaný neúrodou kvůli suchu," uvedla ve výroční zprávě předsedkyně představenstva Alibony Jaroslava Drábková.

Podíl vlastních výrobků na tržbách Alibony se loni kvůli špatné úrodě ovoce a zeleniny snížil z 91 procent v roce 2014 na 86 procent. Naproti tomu podíl tržeb z prodeje nakupovaného zboží vzrostl z necelých osmi procent na bezmála 12 procent.

Zhruba polovinu produkce Alibony loni tvořila sterilovaná zelenina a pětinu kompoty. Zbývající část výroby připadla na sterilované okurky a nakladače Deko a Pektogel.

Litovelská firma se zaměřuje především na domácí trh, kde konzervárenské produkty dodává obchodním řetězcům, výrobcům lahůdek i potravinářským firmám. Export se na loňských tržbách Alibony podílel 12 procenty. Firma vyváží hlavně na Slovensko a do zemí EU.

Společnost Alibona vznikla v roce 1992 vyčleněním ze státního podniku Seliko Olomouc na základě privatizačního projektu, kdy ji dostali zpět potomci bývalých majitelů.

Alibona má základní kapitál 105,7 milionu korun. Nadpoloviční balík akcií Alibony vlastní několik fyzických osob. Firma loni zaměstnávala v průměru 104 lidí.


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:55