Restaurace v okolí kohoutkovou vodu nalejí. Většinou ale za poplatek
11. 8. 2016 | Denik.cz
Někde nalejí. Jinde ne. Řeč je o vodě z kohoutku, kterou si v poslední době žádá stále více zákazníků restaurací a hospod.
„S kohoutkovou vodou je docela problém. Buď odmítnou úplně s tím, že nemají pitnou vodu, nebo je za poplatek. Cena ale není tak hrozná. Za půllitrový džbán jsem platila asi 20 korun," sdělila své zkušenosti Anežka Liberdová z Frýdku-Místku. Většina podniků nemá nic proti naředění džusu. Do půl litru s vodou slyší poměrně často. Servírováním kohoutkové vody je však otázkou jednotlivých občerstvovacích zařízení. Většina si za obyčejnou vodu účtuje poplatek.
S podáváním vody nemá problém například restaurace Zobawa ve Vendryni. „Snažíme se vyjít hostovi vstříc. Když přijde a dá si tady jídlo, tak určitě dostane sklenici vody. Pokud si přeje kohoutkovou, tak to má zdarma," uvedla vedoucí restaurace Lucie Brysiová. Pozadu nezůstává ani třinecká Slezská krčma a restaurace Napoleon. Všechny tři podniky dostaly ocenění kohoutkového inspektora SmVaK, který v loňském roce prozkoumal restaurace, kavárny i penziony v regionu. Zhruba padesát z nich získalo za svou vstřícnost k zákazníkům nálepku Podáváme kohoutkovou vodu. Dalších dvanáct zařízení získalo v kraji ocenění na přelomu července a srpna.
„Do projektu je v současnosti zapojeno zhruba 70 podniků v Moravskoslezském kraji. To, že inspektor objel tentokrát více než čtyřicet zařízení a úspěšný byl ve dvanácti případech, ukazuje, že podávání pitné vody z kohoutku zákazníkům v našem kraji stále není zcela obvyklé, a to je škoda," poznamenal k současné situaci generální ředitel Severomoravských vodovodů a kanalizací Anatol Pšenička.
Ve Frýdku-Místku se oceněním inspektora pyšní penzion Pod Kašnou. „Doba si to žádá a zákazníci rovněž," zdůvodnila poskytnutí této možnosti Lucie Michalčíková z penzionu. Kohoutkovou vodu lidé dostanou například i v některých podnicích ve Frýdlantu nad Ostravicí, Hukvaldech, Čeladné nebo Návsí.
NĚKDE ASPOŇ ZA PENÍZE, JINDE VŮBECV řadě podniků si ale lidé za vodu zaplatí. Cena kohoutkové vody se odvíjí od množství a dalších objednávek. Vodu zdarma poskytuje třeba restaurace Zobawa, v penzionu Pod Kašnou ale dostanou zákazníci bezplatně pouze první skleničku k jídlu nebo karafu k vínu. Pokud by měli i poté žízeň, za džbánek zaplatí 40 a za sklenici 10 korun. Restaurace Napoleon nabízí jeden litr kohoutkové vody s mátou a citrónem za 25 korun, popřípadě poloviční množství za 12 korun. Slezská Krčma si za vodu účtuje 9 korun.
Další třinecké a frýdecké restaurace jsou na tom podobně. Například třinecká Vidles Pub vodu zdarma, popřípadě čaj, má již jako součást menu. Za další vodu z kohoutku do džbánku si restaurace účtuje dvacetikorunu. Frýdecko-místecký podnik Carbon nabízí litrovou karafu vody s citrónem za třicet korun. Ne všude se však zákazníci této možnosti dočkají. Například pizzerie Alfredo v Třinci kohoutkovou tekutinu neposkytuje ani zdarma, ani za poplatek. Vodu příchozí dostávají pouze ke kávě.
DŽUS DO PŮLLITRU S VODOU, PROSÍMŽádané se stalo ředění džusu do půl litru s vodou. „V restauracích si o to běžně prosím. Neměla jsem s tím problém. Někteří to mají napsané přímo i v nápojovém lístku," vylíčila Liberdová. Ve většině podniků nemají problém džus naředit a nechtějí ani poplatek. Jinde se přidání vody promítne v ceně. „Když si zákazník koupí džus, tak je to levnější, než když si objedná džus s vodou," dodala Michalčíková z penzionu U Kašny.
„Vodní inspekce"Severomoravské vodovody a kanalizace plánují svůj koncept Kohoutkového inspektora v letošním roce dále rozvíjet a mapu podniků s logem Podáváme kohoutkovou vodu rozšířit o další. „Cílem zůstává vysvětlovat lidem a provozovatelům podniků, že tato praxe není výjimkou, ale standardem v jiných evropských zemích zcela běžným. Lidé si postupně zvykají na to, že kohoutkovou vodu díky její kvalitě pijí stále více. Potvrdil to i náš průzkum mezi domácnostmi na konci minulého roku. Myslím, že obava provozovatelů podniků týkající se snížení tržeb není na místě. Když jdete na pivo, nedáte si místo něj přece vodu z kohoutku, stejně jako nevynecháte kvůli kohoutkové vodě oběd nebo kávu po něm," vysvětluje generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.
Nikol Sikorová
Autor: Redakce
Zdroj: Denik.cz, 11. 8. 2016
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:34