Agris.cz - agrární portál

Restaurace v okolí kohoutkovou vodu nalejí. Většinou ale za poplatek

11. 8. 2016 | Denik.cz

Někde nalejí. Jinde ne. Řeč je o vodě z kohoutku, kterou si v poslední době žádá stále více zákazníků restaurací a hospod.

„S kohoutkovou vodou je docela problém. Buď odmítnou úplně s tím, že nemají pitnou vodu, nebo je za poplatek. Cena ale není tak hrozná. Za půllitrový džbán jsem platila asi 20 korun," sdělila své zkušenosti Anežka Liberdová z Frýdku-Místku. Většina podniků nemá nic proti naředění džusu. Do půl litru s vodou slyší poměrně často. Servírováním kohoutkové vody je však otázkou jednotlivých občerstvovacích zařízení. Většina si za obyčejnou vodu účtuje poplatek.

S podáváním vody nemá problém například restaurace Zobawa ve Vendryni. „Snažíme se vyjít hostovi vstříc. Když přijde a dá si tady jídlo, tak určitě dostane sklenici vody. Pokud si přeje kohoutkovou, tak to má zdarma," uvedla vedoucí restaurace Lucie Brysiová. Pozadu nezůstává ani třinecká Slezská krčma a restaurace Napoleon. Všechny tři podniky dostaly ocenění kohoutkového inspektora SmVaK, který v loňském roce prozkoumal restaurace, kavárny i penziony v regionu. Zhruba padesát z nich získalo za svou vstřícnost k zákazníkům nálepku Podáváme kohoutkovou vodu. Dalších dvanáct zařízení získalo v kraji ocenění na přelomu července a srpna.

„Do projektu je v současnosti zapojeno zhruba 70 podniků v Moravskoslezském kraji. To, že inspektor objel tentokrát více než čtyřicet zařízení a úspěšný byl ve dvanácti případech, ukazuje, že podávání pitné vody z kohoutku zákazníkům v našem kraji stále není zcela obvyklé, a to je škoda," poznamenal k současné situaci generální ředitel Severomoravských vodovodů a kanalizací Anatol Pšenička.

Ve Frýdku-Místku se oceněním inspektora pyšní penzion Pod Kašnou. „Doba si to žádá a zákazníci rovněž," zdůvodnila poskytnutí této možnosti Lucie Michalčíková z penzionu. Kohoutkovou vodu lidé dostanou například i v některých podnicích ve Frýdlantu nad Ostravicí, Hukvaldech, Čeladné nebo Návsí.

NĚKDE ASPOŇ ZA PENÍZE, JINDE VŮBEC

V řadě podniků si ale lidé za vodu zaplatí. Cena kohoutkové vody se odvíjí od množství a dalších objednávek. Vodu zdarma poskytuje třeba restaurace Zobawa, v penzionu Pod Kašnou ale dostanou zákazníci bezplatně pouze první skleničku k jídlu nebo karafu k vínu. Pokud by měli i poté žízeň, za džbánek zaplatí 40 a za sklenici 10 korun. Restaurace Napoleon nabízí jeden litr kohoutkové vody s mátou a citrónem za 25 korun, popřípadě poloviční množství za 12 korun. Slezská Krčma si za vodu účtuje 9 korun.

Další třinecké a frýdecké restaurace jsou na tom podobně. Například třinecká Vidles Pub vodu zdarma, popřípadě čaj, má již jako součást menu. Za další vodu z kohoutku do džbánku si restaurace účtuje dvacetikorunu. Frýdecko-místecký podnik Carbon nabízí litrovou karafu vody s citrónem za třicet korun. Ne všude se však zákazníci této možnosti dočkají. Například pizzerie Alfredo v Třinci kohoutkovou tekutinu neposkytuje ani zdarma, ani za poplatek. Vodu příchozí dostávají pouze ke kávě.

DŽUS DO PŮLLITRU S VODOU, PROSÍM

Žádané se stalo ředění džusu do půl litru s vodou. „V restauracích si o to běžně prosím. Neměla jsem s tím problém. Někteří to mají napsané přímo i v nápojovém lístku," vylíčila Liberdová. Ve většině podniků nemají problém džus naředit a nechtějí ani poplatek. Jinde se přidání vody promítne v ceně. „Když si zákazník koupí džus, tak je to levnější, než když si objedná džus s vodou," dodala Michalčíková z penzionu U Kašny.

„Vodní inspekce"

Severomoravské vodovody a kanalizace plánují svůj koncept Kohoutkového inspektora v letošním roce dále rozvíjet a mapu podniků s logem Podáváme kohoutkovou vodu rozšířit o další. „Cílem zůstává vysvětlovat lidem a provozovatelům podniků, že tato praxe není výjimkou, ale standardem v jiných evropských zemích zcela běžným. Lidé si postupně zvykají na to, že kohoutkovou vodu díky její kvalitě pijí stále více. Potvrdil to i náš průzkum mezi domácnostmi na konci minulého roku. Myslím, že obava provozovatelů podniků týkající se snížení tržeb není na místě. Když jdete na pivo, nedáte si místo něj přece vodu z kohoutku, stejně jako nevynecháte kvůli kohoutkové vodě oběd nebo kávu po něm," vysvětluje generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Nikol Sikorová

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 11. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:34