Agris.cz - agrární portál

Brno pije ležáky, v Praze vládne desítka

11. 8. 2016 | Denik.cz

Češi stále častěji chodí na ležáky. Podíl vypitých ležáků a výčepního piva se loni téměř vyrovnal.

Dáte si raději desítku, nebo dvanáctku? Co region, to jiný vkus. Čísla poradenské společnosti Data servis ukazují, že v Praze lidé raději vyrážejí především na desítku, naopak Brňanům nebo Ostravanům více chutnají ležáky (viz grafika). Jihomoravská metropole má přitom ještě jednu zvláštnost – lidé tam nejčastěji pijí jedenáctku. „Brněnští patrioti pijí rádi pivo uvařené v Brně. Jedenáctka, tedy ležák, je senzoricky vyváženější, proto jí zřejmě Brňané dávají přednost," přemítá Věra Hönigová z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Podíl vypitých ležáků v Brně tvoří 69 procent, přičemž 40 procent se jich zkonzumuje v hospodách. „Prvenství v pití dvanáctek drží Ostravané s podílem 62 procent vypitých ležáků," přibližuje sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. Vysvětluje to tím, že horníci, hutníci a chlapi z těžkého průmyslu mívali nadprůměrné příjmy a mohli si tedy dražší piva dovolit. Přestože se v Ostravě společenská situace v posledních letech změnila, lidé v tomto kraji u dvanáctky zůstali.

Úplně jiná situace je ale v Praze. Mnozí by zřejmě tipovali, že i Pražané rádi mlsají ležáky a v centru města, které je navštěvováno převážně turisty, tomu tak opravdu je. Ale pokud se přesuneme do okrajových částí hlavního města, Data servis zjistil, že v místních hospodách jde na odbyt zejména desítka.

Pro mnohé by byly překvapivé výsledky z Mekky českého pivovarnictví – Plzně. Stejně jako v Praze i tento region dává přednost zejména výčepním pivům. „Teď se ale preference pivařů i v našem kraji mění a pije se stále více ležáků. Vaříme v Gambrinusu pořád více nepasterizované dvanáctky, nefiltrovaného ležáku nebo jiných limitovaných várek ležáků," doplňuje sládek Zítek.

V podstatě tak potvrzuje už několik let trvající trend pozorovaný Českým svazem pivovarů a sladoven. „Poklesla spotřeba výčepního piva, naopak vzrostla u ležáků. Loni se tak křivky poprvé téměř setkaly a vyrovnaly na úrovni 47 procent trhu. Čeští spotřebitelé si pivo více vybírají a zaměřují se na kvalitu," zhodnotil před časem loňský rok pivovarníků předseda svazu František Šámal.

Spotřeba stagnuje

Loni každý Čech vypil v průměru 143 litrů piva, to znamená, že spotřeba stagnuje. Pivovarníci ale s obavami sledují, že lidé si pivo stále častěji dopřávají doma a opouštějí hospody.

Největší výrobci piv se tak snaží různými způsoby tento pro ně neblahý vývoj zvrátit. Mnozí proto podporují přechod větších restaurací na tankové pivo, které by mělo být podle odborníků čerstvější.

Možná je to ale boj s větrnými mlýny. Podle analytika a bývalého ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého se odchod lidí z hospod zvrátit už nepodaří, ale tankové pivo jej může alespoň zpomalit.

Autor: Vilém Janouš


Zdroj: Denik.cz, 11. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:31