Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 11.8. 2016

12. 8. 2016 | Agris

Vepřové maso zdražilo a zvedá ceny uzenin. Až o deset procent

U jatečních prasat vyskočily ceny jen za poslední čtvrtletí o 25 procent. Zpracovatelé varují, že tak výrazné zdražení vstupní suroviny může přinést i zdražení uzenin, a to zhruba o deset procent. Ceny masa stoupají v celé Evropě, zákazníci to zřejmě pocítí už během následujících týdnů.

Češi jedí málo ryb a luštěnin,měli by jíst i víc ovoce a zeleniny

Češi jedí málo ryb a luštěnin, zaostávají v konzumaci ryb za evropským průměrem o víc než pět kilogramů na osobu a rok a luštěnin snědí v porovnání s Jihoevropany méně než polovinu. Ovoce a zeleniny snědí méně než například Slováci. Novinářům to dnes řekli členové Fóra zdravé výživy.

Expedice Brambora. Češi hledali v Jižní Americe odolnější druh, lék na tuzemské problémy

Až třetinu úrody brambor zemědělci kvůli nákazám vyhodí. Evropské brambory jsou přešlechtěné, málo odolné proti některým chorobám a špatně bojují s klimatickými změnami. Vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby se proto vydali do Jižní Ameriky hledat původní druhy.

Na jižní Moravě začal prodej burčáku, někteří vinaři zdražují

Na jižní Moravě začal prodej burčáku. Podle některých vinařů musí lidé počítat z jeho zdražením kvůli dubnovým mrazíkům, které část úrody poničily. Velké vinařské firmy ještě se sběrem hroznů čekají, zjistila ČTK v anketě mezi vinaři. Jedním z prvních, kdo burčák připravil, je vinař Miloslav Machuča z Úval na Břeclavsku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 12. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:47