Agris.cz - agrární portál

Vejce v obchodech proti loňsku zlevnila o 14 procent

12. 8. 2016 | ČTK

Vejce v obchodech v srpnu meziročně zlevnila o zhruba 14 procent, meziměsíčně o téměř devět procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Deset vajec stálo v průměru 25,25 Kč. Chovatelé drůbeže hovoří o velkém tlaku na cenu od obchodních řetězců, kvůli tomu snižují stavy chovaných zvířat.

Chovatelé podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie ČR Gabriely Dlouhé dodávají nyní řetězcům vejce za 1,35 koruny na kus. Náklady na výrobu ale podle ní jsou 1,70 Kč na kus. Chovatelé sice dostávají od státu dotace, podle Dlouhé ale činí mezi 0,016 a 0,3 koruny na jedno vejce. V současnosti tak chovatelé kvůli nízkým cenám snižují počty nosnic, podle předsedkyně jich meziročně již ubyla sedmina. "Spíše slepice vymlátí a budou čekat, zda se situace nezlepší," řekla ČTK Dlouhá.

Chovatelé drůbeže si dlouhodobě stěžují na levné dovozy z Polska. Ministerstvo zemědělství na začátku července informovalo, že se do ČR vozí polská vejce za dumpingové ceny. Zákazníci by podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měli kupovat především česká vejce, která mají na skořápce natisknutý český kód. Jsou podle něj čerstvá a řádně zkontrolovaná. Řetězce dlouhodobě tvrdí, že česká vejce tvoří většinu jejich nabídky.

Státní veterinární správa dovozy z Polska více kontroluje, dovozci musí všechny přivážené výrobky živočišného původu veterinářům nahlašovat. Například v minulém týdnu přikázali veterináři brněnskému podnikateli vrátit do Polska 302.000 vajec. Nebyla správně označená, navíc byla silně znečištěná. Na konci května veterináři pozastavili prodej 540.000 vajec, která chtěl prodávat Kaufland. Dodávka nebyla řádně nahlášená.

Loni se do ČR dovezlo zhruba 800 milionů vajec, meziročně o 123 milionů více. Každý Čech podle ministerstva zkonzumuje ročně přibližně 260 vajec, většinou z tuzemské výroby. Cena v obchodech byla loni 3,1 koruny za kus.


Zdroj: ČTK, 12. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:43