Agris.cz - agrární portál

Z dotací na životní prostředí Česko zatím vyčerpalo jednu miliardu

15. 8. 2016 | ČT 24

Česko z připravených 72 miliard v rámci evropských dotací na životní prostředí vyčerpalo zatím jednu miliardu. Podle opozice je opět ve skluzu a mělo by přidat. Resort má ale další projekty schválené k proplacení. Dotace půjdou hlavně na vodohospodářské projekty a kvalitnější ovzduší.

„Co se týká vyčerpané částky, tak v tuto chvíli jsme na jedné miliardě. Dá se očekávat, že se dostaneme někam k šesti miliardám na konci roku 2016,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Opozice kritizuje skluz, který čerpání dotací nabralo hned na začátku, i to, že peníze jdou zatím hlavně na příspěvky na nová domácí topeniště. „Kotlíkové dotace, to je skutečně věc, kdy se rozdají peníze mezi lidi a ten přínos nebude tak velký, jaký by pro životní prostředí mohl být,“ uvedl poslanec za TOP 09 Michal Kučera.

„Už máme třetí rok programového období, ale čerpání probíhá zatím jenom jeden rok, takže už máme vlastně dva roky zpoždění,“ podotkl poslanec za ODS Jan Zahradník. 

Podle ministerstva se ale peníze daří čerpat, a i proto vláda převedla z dopravy na životní prostředí další dvě miliardy. „Máme celkem 72 miliard korun na životní prostředí, což je nicméně stále málo v porovnání s tím, co jsme měli k dispozici v minulém plánovacím období. Ale snažíme se získat co nejvíce muziky za ty peníze,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Za rok fungování úředníci schválili projekty za 12 miliard. K prvním z nich patří stavba vodovodu a kanalizace v Hostomicích. Už dříve tam vznikla z evropských dotací čistírna odpadních vod. Ministerstvo životního prostředí nevylučuje, že zkusí získat ještě další peníze navíc.

AUTOR ČT24

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 15. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:13