Agris.cz - agrární portál

Na Zemi živitelce bude 382 vystavovatelů, méně než loni

15. 8. 2016 | ČTK

Na letošním 43. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka se představí 382 vystavovatelů a spoluvystavovatelů, přibližně o 60 méně než loni. Své výrobky představí také 105 obchodníků z 22 zemí. Tradiční akce se uskuteční od 25. srpna do 30. srpna na českobudějovickém výstavišti. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel výstaviště Leoš Kutner.

"Počet vystavovatelů je závislý i na tom, kolik výstav se uskuteční nejenom v ČR, ale i po Evropě," podotkl Kutner.

Akce je rozdělená do oborových dnů. Čtvrtek bude ve znamení českých pekařů a cukrářů, kteří se například utkají v soutěži o nejhezčí dožínkový koláč. V pátek bude Den českého venkova, kdy budou odborníci diskutovat o podpoře rozvoje venkova a o připravovaných dotačních programech. Organizátoři také plánují diskusi o směřování a rozvoji aktivit českých potravinářů. Na akci budou například i soutěže v pití mléka a pojídání párků.

V sobotu budou Národní dožínky a budou se předávat ceny Potravinářské komory kvalitním výrobcům. V neděli se uskuteční Den zdraví, pondělí je nazývané Vodohospodářským dnem. V úterý akci ukončí Den myslivosti.

Země živitelka dává prostor na předvedení všech odvětví zemědělství. Jde o největší tuzemskou oborovou akci, loni ji navštívilo přibližně 102.000 lidí. Dalšími významnými výstavami v oboru jsou například brněnský veletrh zemědělské techniky TechAgro, který loni navštívilo 110.000 lidí, a potravinářský veletrh Salima, kam loni rovněž v Brně přišlo skoro 30.000 lidí.

Slavnostního zahájení letošního ročníku Země živitelky by se měli zúčastnit prezident Miloš Zeman a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Akci podle organizátorů výstavu navštíví mimo jiné i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:57