Agris.cz - agrární portál

Lesům ČR se podařilo zpracovat dříví poškozené loňskou vichřicí

15. 8. 2016 | ČTK

Lesům České republiky (LČR) se podařilo zpracovat veškeré dříví, které poškodila loni v červenci větrná smršť. Ta zasáhla především pomezí Olomouckého a Pardubického kraje, podnik přímou škodu vyčíslil na zhruba 50 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí LČR Eva Jouklová. Státnímu podniku Lesy ČR patří polovina lesů v zemi a podnik dosahuje zisků v řádu miliard korun ročně.

Podle mluvčí se podařilo zpracovat 253.000 metrů krychlových dřeva, pro následující zalesnění je připraveno 500 hektarů. "Ještě letos bude vysazeno přes milion sazenic, celkově pak na poškozených plochách přes dva a půl milionu," uvedla mluvčí. Podle lesníků bude vysazeno zhruba 60 procent sazenic smrku, třetina bude buk a zbytek budou sazenice javoru klenu, modřínu a olše.

Vichřice loni v červenci zasáhla především lesy v okolí Starého Města pod Sněžníkem a Dolní Moravy. Nejsilnější poryvy větru trvaly zhruba půl hodiny a neubránily se jim ani listnaté dřeviny. Poškozené stromy bylo nutné rychle zpracovat a odvézt, aby nedošlo k přemnožení lýkožrouta. "Za necelý rok byl zpracován objem dříví, který je za běžných podmínek úkolem na dva roky," řekl lesní správce Lesů ČR v Hanušovicích René Šebek.

Silný vítr loni v červenci například také poničil letní atrakce rekreačního střediska v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem na Orlickoústecku, provozovatel škody odhadl na desítky milionů korun. V okolí Dolní Moravy, Mladkova či Nekoře byl až do října zakázán vstup do lesa.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:50