Agris.cz - agrární portál

Moravskoslezští hygienici se zaměřili na prodejce zmrzlin

16. 8. 2016 | ČTK

Moravskoslezští hygienici se v posledních týdnech zaměřili na prodejce zmrzlin a ledových tříští. Udělali 34 kontrol v restauracích, cukrárnách i prodejních stáncích. V osmi případech odhalili nedostatky. V žádném případě ale nesouvisely přímo s kvalitou zmrzliny. Jen ve dvou případech letní pochoutka obsahovala syntetická barviva, která nebyla uvedena na etiketě. ČTK to dnes řekla ředitelka moravskoslezské hygienické stanice Helena Šebáková.

Udělené pokuty, v celkové výši přes 26.000 korun, nejčastěji souviseli s nepořádkem. "Kontrolovali jsme původ použitých surovin i hotových zmrzlin, dodržování skladovacích podmínek, doby spotřeby a teplotního řetězce, úroveň osobní a provozní hygieny," řekla. Dodala, že v osmi provozovnách kontroloři odhalili nedostatky. "Nejčastěji šlo o nedostatečný úklid či nesprávné skladování odpadů. Například odpadní nádoba byla umístěna vedle kartónové krabice s kornouty," uvedla Šebáková.

Kontroloři se zaměřili i na mikrobiologické a chemické ukazatele. Celkem odebrali 38 vzorků zmrzlin a ledových tříští. Ve dvou případech v nich našli syntetická barviva, která ale nebyla uvedena na etiketě a zákazník se o nich nedozvěděl. V 27 vzorcích našli kvasinky a plísně, jejich množství ale nepřekročilo tolerovatelné hodnoty, doplnila Šebáková.


Zdroj: ČTK, 16. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:33