Agris.cz - agrární portál

Zemědělci ze Zlínského kraje oslaví dožínky v Kroměříži

16. 8. 2016 | ČTK

Zemědělci ze Zlínského kraje oslaví od pátku do neděle konec žní dožínkovou slavností v Kroměříži. Jubilejní desátý ročník představí dovednosti zemědělců a bude i folklorní přehlídkou. Akce se zúčastní kolem 600 lidí v krojích a několik tisíc návštěvníků, řekl dnes ČTK ředitel kroměřížské okresní agrární komory Milan Hebnar.

"Oslavíme sklizeň, která je například v našem okrese Kroměříž z 90 procent ukončena, a lidem také budeme prezentovat zemědělství včetně naší techniky," dodal Hebnar. Letošní žně začaly ve Zlínském kraji v červenci kolem cyrilometodějských svátků. Výnosy zatím vypadají velmi dobře, oproti loňsku jsou vyšší. U obilovin činí 7,19 tuny na hektar a u řepky 4,05 tuny na hektar.

Dožínky předznamená ve čtvrtek zahájení výstavy Příběh chleba ve foyer Muzea Kroměřížska. V pátek v 10:00 začne na Velkém náměstí dožínkový jarmark a ve 14:00 se tamtéž uskuteční tvůrčí dílna, kde si lidé budou moci vyzkoušet práci se slámou, ovocem, zeleninou a květinami. V 19:00 začne program s dožínkovými pozdravy partnerských měst Kroměříže Nitra, Ružomberok a Krems.

Hlavním dnem slavností bude sobota. V 10:00 opět na Velkém náměstí začne dožínkový jarmark i výstava zemědělské techniky. V 10:00 vyjde průvod z Komenského náměstí na Velké náměstí. V čele pojedou krojovaní jezdci na koních, za nimi kočárová spřežení a účinkující soubory. V 11:00 bude akce slavnostně zahájena předáním dožínkového věnce hospodáři. O půl hodiny později budou vyhlášeny výsledky soutěže Regionální potravina.

Připraven je i kulturní program, v němž vystoupí folklorní soubory a muziky z Moravy i ze Slovenska. V případě nepříznivého počasí se vystoupení konají v kulturním domě. Od 10:00 se v Klubu Starý pivovar koná Dožínkový gastrofestival s ochutnávkou valašských, slováckých a hanáckých specialit. Na zahradě chrámu sv. Mořice se od 14:00 konají tvůrčí dílny pro rodiny s dětmi doprovázené vystoupením dětských folklorních souborů. Dožínky uzavře v neděli v 10:45 děkovná mše svatá za úrodu v chrámu sv. Mořice. Kompletní program je na webu Domu kultury Kroměříž.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Poslední dožínky se v Kroměříži uskutečnily v roce 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007.


Zdroj: ČTK, 16. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:33