Agris.cz - agrární portál

Ve vepřovém z Lidlu dovezeném z Polska byly bakterie salmonely

17. 8. 2016 | ČTK

V půlkilogramovém balení vepřového mletého masa prodávaného v Lidlu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přítomnost bakterií rodu Salmonella. Jde o šarži od polského výrobce, která měla datum použitelnosti do 4. srpna. Řada lidí si však uchovává doma maso mražené i po tomto datu, proto SZPI varuje před případnou konzumací, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania z Mokrska dodal do Lidlu 2376 balení, tedy více než tunu vepřového v dané šarži. Nyní se již v tržní síti vzhledem k datu trvanlivosti nenachází. "Případné zmražení nemá na kontaminaci prakticky žádný vliv," uvedl Kopřiva.

Požití kontaminovaného masa však automaticky neznamená, že u člověka propukne salmonelóza. Záleží na odolnosti jedince, na množství bakterie a také na tom, zda bylo maso dostatečně tepelně upravené.

Inspekce zahájí s obchodním řetězcem správní řízení o uložení sankce a bude pokračovat v intenzivních kontrolách tohoto druhu výrobků.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:26