Agris.cz - agrární portál

Vilém Mrštík vedle psaní románů vylepšoval konstrukci včelích úlů

18. 8. 2016 | ČTK

Bratři Mrštíkové se neproslavili pouze jako autoři románů a povídek z venkovského prostředí, ale byli známí i jako vášniví včelaři. Vilém Mrštík dokonce obor včelařství obohatil o několik zajímavých technických inovací. Jeden z jejich včelích úlů je vystaven na letní etapě mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc, která dnes byla zahájena na stejnojmenném výstavišti v Olomouci.

"Bratři Mrštíkové oba včelařili, stejně jako jejich otec a (Vilémův) tchán. Vilém Mrštík byl trošku nervově labilní, a když se uchýlil ke včelaření, tak se jeho stav zlepšil," řekl dnes ČTK předseda olomoucké organizace včelařů Pavel Matlas. Vilém Mrštík se podle Matlase neustále snažil vylepšovat konstrukci včelích úlů. "Byl ve své době inovátorem. Například americký úl vylepšil o takzvanou francouzskou předsíňku. Byl to takový průchod do úlu, aby v něm včely měly větší pohodu," uvedl Matlas.

Vilém zkonstruoval i speciální signalizační zařízení, které dokázalo upozornit na rojení včel. Mezi včelaři se pro něj vžil název semafor. "Byla to taková jednoduchá klapka na česně úlu. V případě rojení se klapka otevřela a signalizovala, že v úlu došlo k nějaké změně a včely uletěly," řekl Matlas.

Mrštíkovy inovace v konstrukci včelích úlů jsou už ale zastaralé a nahradila je moderní technika. "Nyní jsou k dispozici různá elektronická čidla, které si včelaři často sami vyrábějí," podotkl Matlas.

Vilém Mrštík choval v obci Diváky u Brna zhruba 100 včelstev. Spisovatel se značnou část svého života potýkal s psychickými problémy a v předjaří 1912 spáchal sebevraždu ve sklípku u svého včelína. Když Vilém zemřel, tak se jeho manželka přestěhovala do Olomouce a několik úlů věnovala tamnímu vlastivědnému muzeu. "Jeden úl nám teď muzeum zapůjčilo na výstavu," řekl Matlas.

Podle Matlase v posledních letech roste zájem lidí o chov včel. "Česká republika zažívá včelařských boom. Hlásí se nám i mladá generace a se svými rodiči včelaří už i děti školou povinné. Včelařská základna se omlazuje a není to jenom sbor důchodců, jako to bývalo dříve," podotkl Matlas.

Lidé včely chovají většinou pro své vlastní potěšení. "Včelařením se zbohatnout nedá. Pokud by včelař chtěl uživit svoji rodinu, tak by musel mít 500 včelstev. Pro většinu včelařů je to pěkný koníček a návrat k přírodě," dodal Matlas.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:23