Agris.cz - agrární portál

Belgičtí fanoušci domácího vaření piva mají svůj svaz

19. 8. 2016 | ČTK

V zemi, kde zhruba 200 pivovarů produkuje více než 1000 různých piv, by nikdo nečekal, že se najdou i tací, kteří si budou chtít uvařit vlastní pivo. Opak je ale pravdou. V Belgii vznikl v červnu Svaz domácích pivovarníků, který má již 60 členů a každý týden přibývají další, kteří si chtějí měnit nápady a rady a získat levnější přísady, jako jsou slad a chmel, díky společným nákupům ve velkém.

"Je to chuť objevování, chuť dobře vyrobeného produktu, vaření piva je moje vášeň," řekl agentuře Reuters šéf svazu Axel Henrard a ukázal jim svůj vlastní amatérský pivovar ve stodole v jižní Belgii, který tvoří komplikovaný systém hrnců, ohřívačů a hadic.

"Viděl jsem všechny malé pivovary a pomyslel jsem si, dobře, když to zvládnou oni jako velké pivovary, mám docela chuť si to zkusit sám," dodává 29letý Arnaud Laloy, který si založil malý pivovar ve své garáži.

Členové svazu komunikují hlavně po internetu, kde se baví o teplotě kvašení, zařízení pro vaření piva a receptech. Henrard, povoláním psycholog, však upozorňuje, že recept je k ničemu, když nevíte jak vařit. "Není to recept, který dělá pivo. Je to způsob, jakým na sebe vzájemně působí sládek a jeho vybavení," dodává.


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:58