Agris.cz - agrární portál

Dalších osm produktů je regionální potravinou Zlínského kraje

22. 8. 2016 | ČTK

Označení Regionální potravina Zlínského kraje nese dalších osm produktů. Ocenění dnes výrobci převzali na dožínkové slavnosti v Kroměříži. Ředitelka Agrární komory Zlín Jana Brázdilová ČTK řekla, že značka má podpořit místní výrobce, aby se svými produkty lépe uspěli na trhu. Regionální potravinou jsou celkem čtyři desítky krajských výrobků.

Soutěží se v devíti kategoriích, jedna letos zůstala bez vítěze. O značku se ucházelo 141 produktů od 44 výrobců. Nejsilněji byly zastoupeny pekařské výrobky. Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců. Pro spotřebitele má značka být garancí, že jde o produkty, v nichž převažují místní suroviny. Značku Regionální potravina Zlínského kraje získávají výrobky na čtyři roky.

Označení nově na svém obalu ponese zabijačková paštika od Michala Cahela z Uherského Hradiště, bio tvaroh společnosti Javorník - CZ ze Štítné nad Vláří, kysaná smetana Mlékárny Valašské Meziříčí, dožínkový chléb Agrodružstva Roštění, dort Izidor od Ludmily Podešvové z Nedašovy Lhoty, pivo Zlínský švec - polotmavý ležák 11° Martina Velíska ze Zlína - Malenovic, vizovické sušené trnky likérky Rudolf Jelínek a pohanka s kysaným zelím a brynzou společnosti Jospo z Holešova.

Akce Regionální potravina se letos konala posedmé, jde o celostátní klání pořádané v krajích. Agrární komora podle Brázdilové oceněným pomáhá s propagací jejich výrobků, když je například zve na různé akce, kde mohou pořádat třeba ochutnávky. Ve Zlínském kraji se jedenáct let koná i soutěž Perla Zlínska, která také oceňuje výrobce regionálních potravin.


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:41