Spotřeba masa v ČR loni vzrostla o 4,5 pct., méně se jedlo ryb
22. 8. 2016 | ceskenoviny.cz
Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.
"Došlo k poklesu spotřeby hovězího masa o 2,5 procenta, ale výrazně se zvýšila spotřeba drůbeže o 9,1 procenta i vepřového masa (o 2,9 procenta)," uvedl ÚZEI. I tak patří Češi v porovnání s ostatními evropskými státy k podprůměrným jedlíkům masa. Průměr EU byl podle posledních dat 83 kilogramů na osobu a rok.
Přes nejrůznější programy na podporu konzumace ryb se jejich spotřeba loni v ČR snížila o dvě procenta na 5,3 kilogramu. Ministerstvo zemědělství letos například spustilo kampaň Ryba na talíř za sedm milionů korun, kterou chce Čechy motivovat k větší spotřebě sladkovodních ryb.
Češi loni snědli meziročně o 4,2 procenta více čerstvých mléčných výrobků, zájem se nejvíce zvedl u tvarohových dezertů, smetanových krémů a jogurtů. "Přitom stoupla spotřeba přírodních sýrů, spotřeba tvarohů stagnovala a u tavených sýrů došlo ke snížení spotřeby," dodává ÚZEI.
Celková spotřeba mléka a mléčných výrobků vzrostla o 2,4 procenta. Češi také jedli více másla a sádla, naopak méně rostlinných jedlých tuků a olejů.
Spotřeba potravin v ČR (kg/obyv./rok)Potravinová skupina | 2014 | 2015 | Meziroční index |
Maso celkem v hodnotě na kosti | 75,9 | 79,3 | 104,5 |
v tom - hovězí | 7,9 | 7,7 | 97,5 |
-telecí | 0,1 | 0,1 | 100 |
-vepřové | 40,7 | 41,9 | 102,9 |
-drůbež | 24,9 | 27,2 | 109,2 |
-ostatní | 2,3 | 2,4 | 104,3 |
Ryby celkem | 5,4 | 5,3 | 98,1 |
Sýry (včetně tvarohů) | 16,6 | 16,8 | 101,2 |
Čerstvé mléčné výrobky | 91,3 | 95,1 | 104,2 |
Vejce | 14,2 | 14,3 | 100,7 |
Máslo | 5,1 | 5,5 | 107,8 |
Sádlo | 4,5 | 4,6 | 102,2 |
Rostlinné tuky a oleje | 17,2 | 17 | 98,8 |
Cukr rafinovaný celkem | 31,7 | 30,1 | 95,0 |
Obiloviny celkem v hodnotě mouky bez rýže | 105,4 | 105,3 | 99,9 |
Brambory celkem | 70,1 | 61,4 | 87,6 |
Luštěniny | 2,7 | 2,7 | 100 |
Zelenina celkem v hodnotě čerstvé | 86,4 | 85,3 | 98,7 |
Ovoce mírného pásma v hodnotě čerstvého | 47 | 51 | 108,5 |
Jižní ovoce | 31,2 | 33 | 105,8 |
Zdroj: Zpráva o stavu zemědělství - rok 2014 ČSÚ, rok 2015 odhad ÚZEI
Zdroj: ceskenoviny.cz, 22. 8. 2016
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 03:13