Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR posunuly termín podání nabídek do tendrů na 14. září

25. 8. 2016 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) posunul termín podání nabídek do tendrů na lesní práce a těžbu od ledna příštího roku za odhadovaných 3,4 miliardy korun na 14. září. Podnik musel upravit zadávací dokumentaci na základě dotazů jednoho ze zájemců. Firmy původně měly své nabídky podávat do 8. září. Lesy ČR však už dříve termín posunuly na 13. září. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Tendry se týkají pětiny území státních lesů a budou na pět let. LČR patří asi polovina lesů v zemi. "V původní zadávací dokumentaci byl překlep, na který dotaz upozornil a který jsme již opravili," řekla Jouklová. Podnik při vyhlášení tendrů v druhé polovině června uvedl, že předpokládá uzavření smluv s firmami na přelomu října a listopadu.

Tendry se týkají 48 zakázek. Smlouvy na komplexní činnosti za 2,8 miliardy korun jsou připravené pro 28 smluvních územních jednotek. Smlouvy na těžební činnosti s prodejem dříví mají hodnotu 165 milionů korun a budou aktuální pro šest územních jednotek. U 14 dalších se zakázky za 430 milionů korun týkají pěstebních činností.

Podnik LČR již dříve uvedl, že ve smlouvách z tendru zohlední problém s přemnožením kůrovce. Kvůli loňskému horkému a suchému počasí, které je pro kůrovce velmi příznivé, lesníci letos očekávají meziročně trojnásobné množství tohoto škůdce. Brouk nejvíce ohrožuje smrkové lesy na severní Moravě. Podnik například oznámil, že upravil sankce za včasné nezpracování kůrovcového dříví.

V loňském tendru 2016+ zvítězila společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Do loňských tendrů se přihlásilo 39 firem se 425 nabídkami. Alespoň jeden kontrakt získalo 21 subjektů.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:44