Agris.cz - agrární portál

Český mlékárenský průmysl by se prý mohl zaměřit na čínský trh

26. 8. 2016 | ČTK

Český mlékárenský průmysl by se mohl více zaměřit na čínský trh. Věří v to předseda představenstva Madety Milan Teplý. Podle něj v Číně v poslední době prudce stoupá poptávka především po sušeném tučném a polotučném mléku. Předseda představenstva největšího zpracovatele mléka v České republice to dnes řekl na agrosalonu Země živitelka při setkání členů Agrární komory s prezidentem Milošem Zemanem.

Teplý uvedl, že varianta většího přístupu na čínský trh by mohla pomoci řadě tuzemských společností. "V situaci, ve které nyní zemědělci jsou, se za současných podmínek mléko dělat nedá," uvedl Teplý. Jakostní mléko prodávali čeští zemědělci ve druhém čtvrtletí za průměrných 6,56 koruny za litr. V meziročním srovnání cena klesla o pětinu. Ceny při výkupu mléka ovlivňuje jeho kvalita. V některých lokalitách České republiky se podle zemědělců údajně litr prodává i na hranici čtyř korun za litr. "Ta čínská cesta by byla velmi prospěšná a dá se říci, že začíná být vidět světlo na konci tunelu," řekl Teplý.

Prezident Zeman řekl, že se pravidelně setkává s čínskými podnikateli a má zprávy, že by v této asijské zemi měli o mléko zájem. Podle něj situaci českých mlékařů negativně ovlivnily sankce Evropské unie proti Rusku. "Pokusím se proto přesvědčit premiéra (Bohuslava) Sobotku, aby v Radě Evropy začal prosazovat zrušení sankcí," uvedl dnes Zeman.


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:20