Agris.cz - agrární portál

Vědci se chystají prověřit stav populace candáta na Lipně

26. 8. 2016 | ČTK

Hydrobiologové z českobudějovického centra Akademie věd ČR připravují rozsáhlý průzkum lipenské nádrže. Zaměří se především na stav populace candáta, kterému před časem hrozilo v přehradě vyhynutí. Z průzkumu vzejdou doporučení pro rybářské obhospodařování lipenské nádrže. Českobudějovické biologické centrum Akademie věd ČR dnes o průzkumu informovalo ČTK v tiskové zprávě.

Vědci budou ve spolupráci s rybáři v následujících dnech sledovat nádrž s využitím lovných sítí a sonarů. "Candát je pro řadu rybářů nejzajímavějším druhem jezera z hlediska sportovního rybolovu. V posledních dekádách minulého století bylo Lipno velmi bohaté na candáta a na jeho potravní druhy, ale po roce 2000 výrazně zchudlo," řekl ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR Jan Kubečka.

Naposledy vědci na toto téma bádali v Lipně v roce 2012. Tehdejší průzkum potvrdil, že candáti v nádrži ubývají. Zvýšit výskyt této dravé ryby měl zákaz jejího lovu v nádrži, který platí od roku 2009.

"Candát i další druhy dravých ryb, jako jsou štika, okoun, sumec, nejsou jen pochoutkou na náš stůl, ale mají i vysokou sportovní hodnotu. Řada rybářů ryby po ulovení pouští, dělá jim potěšení rybu přelstít a ulovit," uvedl hospodář Jihočeského územního svazu rybářů Milan Hladík. Rybářský svaz proto povoluje metody lovu, které ryby co nejméně poškozují. "Máme zájem najít správný způsob rybářského managementu nádrže. I když nám je jasné, že doba hojnosti jako před 20 lety už je i vzhledem k dalším okolnostem zřejmě pryč," dodal Hladík.

Hlavní část výzkumu začne 29. srpna. Během týdne prozkoumá dvacetičlenný tým vědců celou plochu nádrže od přítoku až k hrázi. Po důkladném zmapování a následných analýzách stavu populace candáta pak projekt navrhne doporučení pro obhospodařování lipenské nádrže. Mohou to být úpravy pravidel rybolovu a návrhy vysazování ryb. Vědci také vypočtou očekávanou produkci.


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 15:29