Agris.cz - agrární portál

Na Zemi živitelku přišlo zhruba 90.000 lidí, je to méně než loni

31. 8. 2016 | Denik.cz

Na agrosalon Země živitelka, který dnes končí na výstavišti v Českých Budějovicích, přišlo kolem 90.000 lidí, loni jich bylo asi 102.000. Od čtvrtka na něm své zboží předvádělo 382 vystavovatelů, společně s obchodníky se na agrosalonu prezentovalo téměř 500 subjektů. I toto číslo je nižší než loňské. Výstavní plochy ale byly plně obsazené.

Podle tiskové mluvčí výstaviště Nadi Schubertové poznamenalo letošní návštěvnost víkendové tropické teploty a pondělní prudký liják. V dubnu navíc bylo bienále Techagro v Brně, a tak organizátoři očekávají že příští rok by mohl být zájem vystavovatelů techniky o jihočeský agrosalon vyšší.

"Hodnotit je zatím předčasné. Nemáme všechna čísla sečtená. Dá se už teď říct, že výstava se po všech stránkách vydařila. Ohlasy byly denně dobré," řekl ředitel výstaviště Leoš Kutner. "Výstava nabídla laickým i odborným návštěvníkům v koncentrované podobě to nelepší z celého potravinářsko-zemědělského sektoru současnosti," dodal Kutner.

Letošní 43. ročník, který začal ve čtvrtek, opět pokračoval v trendu zvyšování odbornosti. Výstavy se vedle domácích zúčastnilo i 21 vystavovatelů z Evropy, Ameriky i Asie. Novinkou letošního agrosalonu byl Pavilon zemědělské techniky.

Zahájení se tradičně zúčastnil prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) nebo ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Akce byla rozdělená do oborových dnů. Čtvrtek byl například ve znamení českých pekařů a cukrářů. Pátek byl Dnem českého venkova, při kterém odborníci diskutovali o podpoře rozvoje venkova a o připravovaných dotačních programech. Sobota, která je tradičně nejnavštěvovanějším dnem, patřila národním dožínkám, neděle zase zdraví, pondělí bylo Vodohospodářským dnem, kde náměstek ministerstva zemědělství Aleš Kendík oznámil, že ministerstvo připravuje další dotace pro zemědělce, kteří se potýkají se suchem. Zájemci si od příštího roku přerozdělí stovky milionů korun.

 

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 31. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:12