Agris.cz - agrární portál

Vinaři se připravují na začátek hlavní části sklizně

31. 8. 2016 | ČTK

Vinaři na jižní Moravě se připravují na začátek hlavní části sklizně. Letos začne v polovině září. Svaz vinařů očekává, že celková sklizeň bude kvůli jarním mrazům asi o 20 až 30 procent slabší než loni. ČTK to zjistila v anketě mezi vinaři.

Hlavní sklizeň vinné révy začne podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka kolem 15. až 20. září. "V tuto chvíli to vypadá tam, kde réva nezmrzla, dobře a výnosy zde se budou pohybovat na dlouhodobém průměru. Celková sklizeň za ČR bude snížena o asi 20 až 30 procent vlivem jarních mrazů," uvedl Půček. Někde už podle něj vinaři v menším sklízejí, ale v tuto chvíli ještě nemají hrozny dostatek cukrů.

"Počasí je v současné době pro vývoj bobulí a jejich zrání optimální. Pro zdárnou sklizeň však vyhlížíme teplé a suché září," řekl Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT. První rozbory cukrů a kyselin v bobulích podle něj ukazují, že momentálně jsou na tom o něco lépe bílé odrůdy. "To se však může velmi rychle srovnat. Do sklizně modrých odrůd je ještě hodně daleko," uvedl Svoboda. Vinaři teď podle něj dokončují přípravy na sezonu ve sklepě a zároveň sledují vývoj zrání raných odrůd hroznů, například Müller Thurgau.

Na vinnou révu měl v létě pozitivní vliv dostatek slunečných dnů a vláhy. "Na kvalitu bílých odrůd pozitivně působí dostatek vláhy, který byl rovnoměrně rozmístěný během celé vegetace. Je proto možné očekávat příznivou strukturu kyselin a velmi dobrou aromatickou kvalitu," uvedla enoložka z vinařství Víno Blatel Iva Šantavá.

Letní měsíce navíc neprovázely žádné extrémy v podobě krupobití nebo velmi nízkých teplot. Největší škody ve vinicích tak letos napáchaly jarní mrazy, které ovlivnily výnos hroznů. Vliv mrazíků sice závisí na odrůdě i lokalitě, ale už nyní enologové potvrzují, že výnos hroznů bude proti roku 2015 nižší. "V lokalitách nepoškozených mrazy bude výnos odpovídat dlouhodobému průměru. V lokalitách poškozených jarními mrazy může být pouze 30 procent obvyklého výnosu," uvedla Šantavá.


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:45