Agris.cz - agrární portál

Projekt Fandíme zdraví má omezit dětskou obezitu

1. 9. 2016 | ČTK

Čtvrtina českých školáků má nadváhu a každý desátý je obézní. Lékaři varují, že většina dětí si kila navíc ponese do dospělosti. Přispět ke změně má projekt Fandíme zdraví, který 1. září spouští iniciativa Vím, co jím a piju. Školní jídelny vaří denně přes 1,5 milionu obědů, proto se projekt zaměřil na školní stravování, neopomíjí ale ani význam rodiny, která na formování jídelních a pohybových návyků dětí má největší vliv. Do projektu se zatím zapojilo 15 základních škol.

"Projekt cílí na děti školního věku, jejich stravování a nutriční gramotnost, ale také na vedení škol, učitele i samotné kuchařky a vedoucí školních jídelen, kteří by měli získat návod, jak dohlédnout na to, co děti jedí, jak jim připravit zdravou svačinu a udělat dobře oběd," řekla novinářům manažerka iniciativy sdružující odborníky na zdravý životní styl Markéta Schwarcová.

Odborníci z iniciativy například zjistili, když měřili ve svačinách školáků množství přidaného cukru, že dítě sní zhruba 99 kostek cukru za týden, což za celý školní rok je téměř 12 kilo cukru navíc. Největší chybou jsou sladké nápoje a sušenky, doporučuje se spíše ovoce.

V projektu vznikají edukativní materiály, které učitelé mohou využít při výuce. Děti by se měly například naučit rozpoznávat, zda dané jídlo je jejich zdraví prospěšné, kolik by ho měly sníst a jak vypadá ideální porce, aby se nepřejídaly. Problém tloustnutí je hodně v tom, že děti jedí málo ovoce a zeleniny, mají špatný pitný režim a nedostatek pohybu. Odpovídající velikost porce lze podle nutriční terapeutky Karolíny Hlavaté určit tak, že by měla být jako dlaň člověka, který ji sní.

Do projektu se v první fázi zapojilo 15 základních škol z Prahy, Středočeského a Jihočeského kraje. Jejich žáci by si měli osvojit principy správné výživy a naučit se poznat a zařadit vhodné potraviny do svého jídelníčku. Školy dostanou vzdělávací materiály, konat se budou semináře pro učitele, žáky i zaměstnance školních jídelen. Součástí programu je nezávislý audit v oblasti výživy a pohybu.

Hlavatá připomněla význam rodiny pro správné stravování dětí. Některé rodiny jsou zatíženy geneticky, většinou ale je to tak, že obézní rodiče mají obézní děti, dědí se "společný talíř" a vztah k pohybu.

Odbornice rodičům poradila, aby děti zapojovali do přípravy jídla. Měli by s nimi společně nakupovat, vysvětlovat, co a proč z nabídky vybírají a pak umožnit dětem pomáhat při vaření. "Měli by z toho vytvořit určitý rituál, aby se děti naučily třeba i stolovat, tím i zpomalit. Vytvoří si tak pozitivní vztah k jídlu, tím se také dá předejít tomu, že dítě bude v dospělosti obézní, protože se bude přejídat, když psychicky nebude zvládat stres v práci a vztahy," shrnula.


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:00