Agris.cz - agrární portál

Na Dočesné v Žatci se představí 46 pivovarů

1. 9. 2016 | ČTK

Nadcházející pátek a sobota budou v Žatci ve znamení tradičních oslav chmele a piva. Na 59. ročník žatecké Dočesné přijedou zástupci 46 pivovarů, jejichž produkci budou degustovat nejen laici, ale i odborníci na pivo a chmel. Vystoupí dvě desítky interpretů různých žánrů. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Karel Fiala z Městského divadla Žatec.

"S ohledem na skutečnost, že akcí podobného charakteru se v České republice koná několik, snažíme se posunout slavnosti do roviny neformálního setkání pivovarů, především těch, které vaří pivo ze žateckého chmele. Po několik let je také organizována odborná degustace, která se stala prestižní záležitostí přihlášených pivovarů a její výsledky jsou mezi pivovary velmi ceněny," uvedl Fiala.

Kulturní a doprovodný program začne v pátek v podvečer na třech pódiích - na náměstí Svobody, ve Vrchlického ulici a na náměstí Prokopa Holého. Vystoupí například kapely Wohnout, Visací zámek, Jasná Páka a David Koller, Doctor PP nebo Čankišou. V neděli vystoupí například Aneta Langerová, Vašo Patejdl, UDG, Walda Gang nebo Fleret.

Součástí programu bude i historické tržiště u divadla ve Dvořákově ulici. Odborná degustace piv začne v pátek ve Chmelařském institutu a bude pokračovat až do sobotního vyhodnocení na pódiu na náměstí Svobody.

Po celou dobu se děti i dospělí mohou zapojit do různých her a soutěží. "Mezi nejoblíbenější patří ruční česání chmele a tanec s korbelem piva na hlavě," uvedl Fiala. V Žatci se při Dočesné setkají také sběratelé pivních etiket a suvenýrů ze všech koutů republiky, součástí slavností je ale například i chovatelská výstava nebo program ve skateparku pod hradbami.

Obyvatelé Žatce a návštěvníci Dočesné ale musí ve městě v době konání slavností počítat také s dopravními omezeními. Provoz a parkování v některých ulicích je omezeno už nyní. Od čtvrtka do neděle bude v centru platit úplný zákaz parkování, pořadatelé doporučují využít parkovací místa u supermarketů nebo v odlehlejších ulicích města.


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:49