Agris.cz - agrární portál

Candátů v Lipně podle hydrobiologů v posledních letech přibývá

5. 9. 2016 | ČTK

V lipenské nádrži přibývá candátů, kterým tam před časem hrozilo vyhynutí. Zjistili to hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích, kteří dnes ukončili průzkum počtu a druhů ryb v lipenské nádrži. Primárně se při šestidenním výzkumu zaměřili především na stav populace dravého candáta. ČTK to řekl ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR Jan Kubečka. Vědci nyní výsledky laboratorně zpracují.

"Průzkum, který se odehrál v plánovaném rozsahu, jednoznačně zdokumentoval, že obsádka v lipenské nádrži se posílila. Nejvíce se zvýšil počet nedravých ryb. Vyšší je ale také počet candátů, navíc narostli do větších velikostí. Pozice candátů je nyní mezi dravými rybami dominantní," řekl Kubečka.

Candáti mají navíc obrovské množství potomstva. "Prognóza pro jejich další přežití v lipenské nádrži je jednoznačně pozitivní," uvedl Kubečka. "Pozitivním zjištěním je také skutečnost, že rybí populace v Lipně omládla. Hlavně co se týká potravních ryb," řekl. Podle něj je v Lipně nejvíce ryb, které slouží jako potravní základna pro dravé druhy ryb a hospodářsky se příliš nevyužívají. "Jsou to například plotice, cejn, cejnek nebo ježdík," uvedl Kubečka.

Detailní výsledky ústav zveřejní až po ukončení laboratorní části výzkumu. "Po důkladném zmapování a následných analýzách stavu populace candáta navrhneme doporučení pro obhospodařování lipenské nádrže. Vytváříme jakýsi matematický model populace candáta na Lipně, podle kterého se mohou upravovat pravidla rybolovu, návrhy na vysazování ryb. Pokusíme se také vypočítat očekávanou produkci," uvedl Kubečka.

Naposledy vědci zjišťovali výskyt ryb v Lipně v roce 2012. Tehdejší průzkum potvrdil, že candáti v nádrži ubývají. Zvýšit výskyt této dravé ryby měl zákaz jejího lovu v nádrži, který platí od roku 2009.

Vědci ve spolupráci s rybáři sledovali nádrž s využitím lovných sítí a sonarů. V uplynulém týdnu prozkoumal dvacetičlenný tým vědců celou plochu nádrže od přítoku až k hrázi.

Pavel Pechoušek


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:51