Agris.cz - agrární portál

Úroda středočeských vinařů bude letos menší, ale kvalitní

5. 9. 2016 | ČTK

Úroda středočeských vinařů bude letos zřejmě menší, ale kvalitní. Přispěl k tomu slunečný závěr léta. Místy hrozny poškodily pozdní jarní mrazy. Sklizeň raných odrůd začne v nejbližších týdnech. Vyplývá to z vyjádření středočeských vinařů.

Ve středních Čechách se víno pěstuje převážně na Mělnicku a Kutnohorsku, vinice v regionu zabírají asi 300 hektarů. V ČR je na 16.000 hektarů vinic, na kterých vinaři pěstují révu na výrobu vína, leží převážně na Moravě.

Víno se také pěstuje například v okolí Karlštejna na Berounsku ve Výzkumné stanici vinařské Karlštejn, kde je zhruba deset hektarů vinic. "Určitě toho bude míň než loni, jelikož nás trochu postihly ty pozdní jarní mrazíky, ale jestli bude stejné počasí jako do teď, tak to vypadá s kvalitou velice dobře," uvedl vedoucí stanice Zdeněk Beneš.

Letos se daří například odrůdám rulandského, tramínu, záleží i na tom, zda vydrží dobré počasí. Sklizeň pozdních druhů má začít v polovině října.

Na Mělnicku začne sklizeň raných odrůd, například odrůdy solaris, už příští týden. Podle sklepmistra z mělnického vinařství Kraus Karla Hejduka jsou zatím dobré cukernatost i zdravotní stav hroznů. "Na několika místech byly určité škody, ale co se týče finálního objemu, budeme přibližně na loňských číslech," uvedl Hejduk.

Loňská produkce středočeských vinařství byla na některých místech až o třetinu vyšší než v předchozích letech, kvalita vín patřila k nadprůměrným ročníkům.


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:32