Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 5.9. 2016

6. 9. 2016 | Agris

Poskytnutí záloh na jednotnou platbu na plochu v roce 2016

Vzhledem k tíživé finanční situaci v některých sektorech zemědělské výroby využije Česká republika možnosti poskytnout zálohy na jednotnou platbu na plochu (SAPS) ve výši 70 % i letos. Na konci srpna byla Evropskou komisí schválena možnost navýšit zálohy na přímé platby ze stávajících 50 % na 70 %.

Vodňanská drůbež zvýšila meziroční tržby o 3,48 pct na 5 mld Kč

Vodňanská drůbež, největší zpracovatel drůbežího masa v České republice, loni zvýšila meziročně tržby o 3,48 procenta na pět miliard korun. Divize zpracování drůbeže koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) dosáhla loni zisku více než 190 milionů korun.

Vědci chtějí odolnější obilí vůči suchu, rozvíjí kořenový systém

Vědci se snaží ve čtyřletém projektu vyšlechtit linie pšenice, které umožní dále pěstovat odrůdy s lepší tolerancí především vůči suchu. Jednou z cest, kterou se vydali, je snaha zvětšit kořenový systém rostlin, díky kterému budou schopné více využít vodu a živiny v půdě.

Chmelnice se rozšiřují. Češi jsou třetí největší pěstitelé na světě

Už tři roky po sobě se v Česku rozšiřují plochy chmelnic. Sklizeň na nich v této době vrcholí a podle předběžných odhadů by letošní úroda mohla vynést kolem šesti tisíc tun. Zároveň se zvyšuje i produkce piva a jeho export, meziročně víc než o 13 procent.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 6. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:59