Agris.cz - agrární portál

Úroda obilí na jihu Moravy byla dobrá, zemědělce trápí nízké ceny

6. 9. 2016 | ČTK

Přestože úroda obilí byla letos na jihu Moravy velice slušná co do výnosu i kvality, zemědělce trápí nízké ceny. Potravinářskou pšenici neprodají ani za 4000 korun za tunu, pokud ji vůbec prodají. Mnozí obchodníci mají na skladě stále i loňské zásoby. Letošní rok je vzhledem ke klesajícím cenám mléka a nízké produkci vína a ovoce pro jihomoravské zemědělce velmi komplikovaný, shodli se zástupci podniků, které oslovila ČTK.

Ceny jsou za posledních pět let nejnižší, nicméně například Antonín Osička ze Zemědělského družstva Bulhary uvedl, že jsou u některých komodit na úrovni roku 1968. "Ti, kteří mohou obilí skladovat, tak vyčkávají. Ale někteří se ho potřebují zbavit, aby jim to nenapadli brouci a nebyly ztráty ještě vyšší. Proti loňsku na jednom kamionu, což je 25 tun, tratíme 20.000 korun," řekl Osička.

Podle Vladimíry Severinové z menší firmy Obruč-Agro na Blanensku není aktuálně o obilí velký zájem a ceny nejsou na úrovni, aby malozemědělci byli životaschopní. "Krmnou pšenici prodáváme za 3000 korun za tunu. Sice jsme malá firma, ale ztráty jsou to velké. Bylo by třeba, aby byl obchod a odbyt pružnější," uvedla Severinová.

Například pro Pomonu Těšetice je cena 3800 korun za tunu potravinářské pšenice ještě rentabilní. "Ale teď zatím neprodáváme," řekl ředitel Ivo Pokorný. V posledních letech právě produkce obilí a řepky dokázala vynahradit ztrátu ze živočišné výroby a z kolísavé produkce vína a ovoce. Letos je situace dramatičtější. "Sady a vinice zmrzly," připomněl Pokorný.

Osička uvedl, že letošní rok je pro mnoho zemědělců extrémně těžký. K nízkým cenám obilí se přidává klesající výkupní cena mléka, která se dostala pod šest korun za litr, což je hluboko pod výrobními náklady. "Mnozí se zadlužujeme a dělají se opatření, která jsou k ničemu. Chybí peníze na mzdy a provoz. Ani dotace tomu nepomůžou," řekl Osička.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:39