Agris.cz - agrární portál

Bayer znovu zvýšil nabídku na převzetí americké firmy Monsanto

6. 9. 2016 | ČTK

Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer znovu zvýšil svou nabídku na převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto. Bayer dnes v noci sdělil, že za největšího světového producenta osiv je ochoten nabídnout přes 65 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč). Firma rovněž uvedla, že její jednání s Monsantem pokročila. Spojením obou společností by vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě a šlo by také o největší zahraniční akvizicí uskutečněnou německou firmou.

Bayer je připraven za akcii Monsanta nabídnout 127,50 dolaru proti dosavadní nabídce 125 dolarů. Už v červenci Bayer svůj návrh zlepšil z původních 122 dolarů. Německý list Rheinische Post krátce před sdělením Bayeru s odvoláním na zdroje z jednání napsal, že ke sjednání dohody možná bude nutné nabídku dostat až na 130 dolarů.

Monsanto po sdělení Bayeru uvedla, že s německou firmou vede "konstruktivní" jednání. Společnost potvrdila, že dostala zvýšenou nezávaznou nabídku na 127,50 dolaru za akcií v hotovosti a nyní tuto nabídku studuje. Předešlé nabídky Bayeru Monsanto odmítla, dala ale najevo, že je ochotna dál jednat.

Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také například prostředek pro hubení plevelu Roundup. Má zhruba 20.000 zaměstnanců.

Společnost Bayer mimo jiné vyvinula aspirin a působí v řadě oblastí, včetně produkce osiv, ochrany plodin před škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a s podílem 18 procent je rovněž druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou výrobu. Po celém světě má 117.000 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:16