Agris.cz - agrární portál

Hamé dá na modernizaci slovenského závodu více než osm milionů Kč

6. 9. 2016 | ČTK

Česká potravinářská společnost Hamé plánuje investovat více než 300.000 eur (8,1 milionu korun) do modernizace svého závodu na východě Slovenska, který je v zemi pod Tatrami největším výrobcem majonéz, tatarských omáček a dresinků. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Hamé s ohledem na zvýšení nákladů připravuje zdražení produktů.

"Nejen náš závod v Prešově, ale celé Hamé Slovakia chceme dále rozvíjet, protože slovenský trh je pro nás hned po mateřském Česku druhým nejdůležitějším. Závod Doma Prešov stále bereme jako základnu pro další rozvoj naší skupiny v tomto regionu," uvedl Štrupl.

Hlavní část plánovaných investic Hamé do slovenské divize bude vynaložena na nákup technologií. Po dokončení projektu kapacita závodu ve výrobě majonézy stoupne asi o třetinu. Firma tam rovněž například instaluje novou linku na plnění produktů do plastových obalů. Prešovský závod Hamé zaměstnává asi pět desítek lidí.

Štrupl uvedl, že Hamé je v jednání s obchodními řetězci ohledně zvýšení cen svých produktů. Podnikání společnosti podle něj ovlivňuje například zdražení surovin, a to cukru a vepřového masa, vyšší poplatky v souvislosti s novým slovenským zákonem o odpadech či kurzovní výkyvy. "Potřebujeme ten vliv promítnout (do cen) okamžitě," řekl Štrupl.

Čisté tržby Hamé za vlastní a dovezené výrobky na Slovensku v prvním letošním pololetí mírně vzrostly na 15,08 milionu eur (407 milionů korun). Slovenský trh se na tržbách skupiny podílí 18 procenty.

Kunovického výrobce potravin Hamé dříve v tomto roce převzala norská skupina Orkla. Díky této akvizici zdvojnásobí svůj obrat ve střední Evropě.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:57