Agris.cz - agrární portál

Biopotravinou roku je paštika z přeštíka z Biofarmy Sasov

7. 9. 2016 | ČTK

Biopotravinou roku 2016 se stala Bio Trhaná paštika z přeštického černostrakatého prasete z Biofarmy Sasov. Šlo o 15. ročník soutěže, kam výrobci přihlásili 90 produktů, o devět více než loni. O výsledcích dnes na tiskové konferenci informovala manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Loni v soutěži zvítězila Rajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy.

Letos byl podle Urbánkové sortiment, který výrobci do soutěže přihlásili, pestrý. Objevilo se v něm například biopivo nebo nakládané bio kyselé zelí, jež se dříve v ČR ve větším nevyrábělo.

Podle Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov je farma oceňovaná hlavně za průkopnické výrobky. Hlavní cenu soutěže nyní vyhrála již počtvrté. "První biopotravina roku byl biouherák. Tehdy ani nikdo nevěděl, co to je biomaso, většinou si veřejnost myslela, že jde o sóju," popsal Sklenář.

V kategorii biopotraviny živočišného produktu vyhrál Biohermelín z ekofarmy Javorník. V kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky pak Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov. Mezi víny zvítězilo Rulandské šedé z vinařství Marcinčák z Mikulovské vinařské oblasti.

Přeštické černostrakaté prase neboli přeštík bylo vyšlechtěné v 19. století v Přešticích na jižním Plzeňsku. Jeho maso je tučnější než běžné vepřové.

V Česku vyrábí biopotraviny zhruba 590 producentů, jejich počet vzrostl během letošního roku o 46. Ekologičtí farmáři hospodaří na více než půl milionu hektarů půdy, což je zhruba 12 procent zemědělské půdy v ČR.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 04:35