Agris.cz - agrární portál

Část vinařů v největší vinařské obci už začala sklízet hrozny

8. 9. 2016 | ČTK

Část vinařů z Velkých Bílovic na Břeclavsku, které jsou největší vinařskou obcí v ČR, už začala s hlavní částí sklizně. Na pořadu jsou rané odrůdy jako Irsai Oliver. ČTK to zjistila od vinařů, těm přeje počasí, které je slunečné. Svaz vinařů očekává, že celková sklizeň bude kvůli jarním mrazům asi o 20 až 30 procent slabší než loni.

"Jako první sklízíme Irsai Oliver, pak přijde na řadu třeba Muškát moravský nebo Müller Thurgau," uvedl velkobílovický vinař Michal Tetur z vinařství Sing Wine. Hrozny jsou zatím zdravé a z celého meteorologického vývoje si vzaly podle odborníků to lepší. "Do této chvíle jsme na hroznech nezaznamenali žádnou hnilobu. S ostatními vinaři jsme v kontaktu a dáváme si vědět, ale zatím je to v pořádku," uvedl Tetur.

Možná rizika horkého počasí, které Českou republiku podle předpovědi čeká v září, popisuje Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovičtí vinaři. "Když je v období dozrávání příliš teplo, hrozí, že se hrozny takzvaně uvaří, mají vysokou cukernatost a nízké kyseliny. Případně uzrávají moc rychle a také tehdy jim pak chybí kyselinka," uvedl Hrabal.

Podle ředitele Habánských sklepů ve Velkých Bílovicích Josefa Svobody vlhčí ročníky, jako je zatím ten letošní, bývají bohatší na aromatické látky. "To se týká odrůd, jako jsou Sauvignon a podobné," uvedl Svoboda.

Ve Velkých Bílovicích začala sklízet asi čtvrtina vinařů. Jinde ještě pár dní počkají. Hlavní sklizeň vinné révy začne podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka kolem 15. až 20. září.

S hlavní sklizní zatím čeká i vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku. Na konec týdne plánuje sklidit rané odrůdy jako Irsai Oliver nebo Lenu. "Počasí je nádherné, má být ještě pěkně tak, tak ještě ostatní hrozny budeme nechávat," uvedl Valihrach.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:31