Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR vydělaly do konce července meziročně o 1,3 mld. Kč méně

9. 9. 2016 | ČTK

Hrubý zisk Lesů ČR do konce července činil tři miliardy korun, o 1,3 miliardy korun meziročně méně. Na konci roku by měl hrubý zisk podniku činit 3,77 miliardy korun. Dnes to na tiskové konferenci řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Důvodem poklesu je horší kvalita dřeva, která ovlivňuje jeho cenu. Ta letos v průměru klesla o více než 200 korun na kubický metr.

Letos podnik vytěžil 1,2 milionu metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem, což je meziročně přibližně čtyřikrát více. Na druhou stranu se letos lýkožrout rojil dvakrát proti loňským třem rojením.

"Vývoj počasí v tomto roce je poměrně příznivý. Letos nečekáme tři generace kůrovců, respektive o té třetí si myslíme, že už to nestihne. S hrůzou se nyní obracíme na každou předpověď počasí, vývoj posledních dvou týdnů je poměrně nečekaný," řekl Szórád. V následujících dnech by mělo být v ČR ještě okolo 30 stupňů Celsia, což je pro množení kůrovce vhodná teplota. V příštím roce by situace podle Szóráda měla být lepší než letos.

Podnik by mohl mít i lepší hospodářské výsledky, dodal Szórád. Lesy se ale snaží tlumit "kvalitní" průmyslovou těžbu, právě kvůli vysoké nahodilé těžbě.

Stát se bude snažit podle náměstka ministra zemědělství pro sekci lesního hospodářství Patrik Mlynář podporovat nové zpracovatelské kapacity, podrobnosti nového programu chce představit v říjnu. "Stát nebude stavět další pily. Měl by se ale zamyslet nad tím, zda chce podpořit další investice," dodal Szórád. Ministerstvo zemědělství chce do roku 2030 snížit vývoz surového dříví z Česka na polovinu. Podle posledních údajů se ho ročně vyváží kolem 6,9 milionu metrů krychlových.

Stálým lesnickým problémem je přemnožená zvěř, která způsobuje okusem škody. Největším problémem je jelen sika. Jde o zvěř nepůvodní, velmi agresivní a rozšiřující se," podotkl Szórád.

Lesy ČR loni vytvořily čistý zisk 5,4 miliardy korun po rekordních 6,8 miliardy korun v roce 2014. Mimořádně vysoký zisk roku 2014 byl výsledkem rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun.

Letos Lesy ČR předpokládají, že by měly státu ze svých zisků a volných peněz odvést 5,6 miliardy korun. Loni odvedly státu 8,22 miliardy korun. Peníze z vytvořených zisků podnik státu posílá od roku 2013. Podniku patří zhruba polovina lesů v Česku.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:11