Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin vystoupily nejvýše od května 2015

9. 9. 2016 | ČTK

Světové ceny potravin se v srpnu vyšplhaly na nejvyšší úroveň od loňského května. Růst cen mléčných výrobků, rostlinných olejů a cukru totiž převážil nad poklesem cen obilovin. Vyplývá to z dnešních údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v srpnu meziměsíčně zvýšila téměř o dvě procenta na 165,6 bodu. V meziročním srovnání stoupla dokonce o téměř sedm procent. Na začátku letošního roku se přitom index nacházel na sedmiletém minimu.

Ekonom FAO Abdolreza Abbassian podle agentury Reuters uvedl, že pokles cen potravin zpět na lednové úrovně je nepravděpodobný. Nedá se však podle něj očekávat ani to, že se ceny vrátí na historická maxima. V červenci FAO předpověděla, že ceny potravin budou v příštím desetiletí víceméně stabilní.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 08:29