Agris.cz - agrární portál

Stavy prasat na jižní Moravě meziročně klesly o 15 procent

9. 9. 2016 | ČTK

Chovy prasat se na jižní Moravě po tříleté stagnaci dále zmenšují. Zatímco k 31. červenci měli v minulých letech chovatelé okolo 170.000 kusů, letos už je to jen 142.766. Meziroční pokles je patnáctiprocentní a podíl Jihomoravského kraje na celorepublikovém chovu klesl pod deset procent, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Přitom ještě v roce 2007 byly počty prasat v kraji více než trojnásobné. Na vině letošního úbytku je dále klesající výkupní cena vepřového. Letos se pohybuje mírně nad 25 korunami za kilogram živé váhy. Loni to bylo o čtyři koruny více a za dva roky činí pokles podle Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě 28 procent.

Podle svazu zemědělci čelí zejména dovozu vepřového z Německa za dumpingové ceny, kterým nejsou schopni konkurovat. Nevozí se jen druhořadé maso, které se neprodá v Německu, ale i kvalitní maso prodávané na trzích západní Evropy za výrazně vyšší cenu. Svaz podal také podnět k antimonopolnímu úřadu, ten však naznal, že nemá kompetenci se takovou stížností zabývat.

Zmenšování chovů na jižní Moravě dokumentuje i nižší počet odchovaných selat, který klesl o osm procent na 132.000 kusů. Trend zmenšování a likvidace chovů však nemá celorepublikovou platnost, protože například na Vysočině meziročně chovy narostly o 74.000 kusů. Za celou ČR se stavy zvýšily o 11.000 kusů.

Jihomoravské zemědělce však trápí také slabší úroda než ve většině částí republiky kvůli suchu, takže nemají dostatek vlastního krmiva. Soběstačnost Česka ve výrobě vepřového několik let pomalu klesá a aktuálně je na 50 procentech. Chovatelé předpokládají, že kvůli současným podmínkám by za letošek mohla klesnout produkce vepřového až o pětinu.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:34