Agris.cz - agrární portál

Ministr Jurečka jednal s komisařem Hoganem o zjednodušení Společné zemědělské politiky i ukončení cukerných kvót

9. 9. 2016 | MZe ČR

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes v Praze jednal s eurokomisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem o evropském balíčku na pomoc producentům mléka a vepřového masa, o zjednodušení pravidel Společné zemědělské politiky (SZP) a přípravě na ukončení systému kvót na výrobu cukru v EU.

Považuji za velký úspěch, že se nám u schématu na snížení produkce mléka podařilo přesvědčit Evropskou komisi, aby stanovila maximální procento snížení produkce v podnicích. Chceme podporovat aktivní chovatele, nikoli zavírání celých chovů,“ uvedl ministr Jurečka.

V praxi tak peníze z první části evropského balíčku dostanou jen podniky, které neukončí živočišnou výrobu, ale pouze sníží objem své produkce, a to maximálně o 50 %. Současně mohou být žadateli jen podniky, které produkovaly mléko ještě v červenci letošního roku. Druhou část balíčku, určenou na kompenzační platby vázané na stabilizaci trhu, pak hodlá ČR navýšit z národního rozpočtu o 100 %. Celkem 550 milionů korun si rozdělí producenti mléka a vepřového masa.

„S eurokomisařem Hoganem jsme samozřejmě hovořili i o avizovaném odchodu Velké Británie z Unie. Shodli jsme se, že role Společné zemědělské politiky zůstane stejná. Je důležité zajistit co nejvyšší potravinovou soběstačnost celé Evropské unie, konkurenceschopnost zemědělských podniků nebo udržitelné hospodaření s přírodními zdroji,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle ministra je důležité i nadále podporovat mimoprodukční funkce zemědělství, větší biodiverzitu půdy nebo zajišťovat vyšší odolnost krajiny vůči přírodním katastrofám. Je také nutné v budoucnu SZP v maximální možné míře zjednodušit a odbourat zbytečnou administrativní zátěž.

Česká republika se stejně jako ostatní evropské země připravuje na ukončení systému kvót na výrobu cukru k 30. září 2017. Ministr zemědělství upozornil eurokomisaře na možné velké otřesy v celém cukrovarnickém odvětví, stejně jako tomu bylo po ukončení mléčných kvót.

„Bude důležité v případě potřeby pomoci jak výrobcům cukru, tak pěstitelům cukrové řepy. V prostředí bez cukerných kvót musí EU zajistit také adekvátní ochranu před dovozy cukru ze třetích zemí,“ řekl Jurečka.

Eurokomisař Hogan jednal s ministrem Jurečkou i o návrhu nového nařízení o ekologické produkci, postavení zemědělců v potravinovém řetězci či podpoře mladých zemědělců.

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 9. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:45