Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři čekají propad úrody jablek na 115.000 tun

12. 9. 2016 | ČTK

V sadech už začala sklizeň jablek. Ovocnáři očekávají propad oproti loňskému roku na 115.000 tun. Na Moravě je to kvůli mrazům, v Čechách kvůli krupobití v květnu a červnu. Větší část úrody proto půjde do moštů. ČTK to dnes po zahájení veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Loni ovocnáři sklidili 155.640 tun jablek.

Mrazy z konce dubna nejvíce poškodily sady na jižní Moravě. "Meruněk a broskví bylo sklizeno sotva 20 procent normálu, o něco méně je švestek, rybízu. Celkové propad v ovocnářství za republiku odhadujeme asi na 400 milionů korun," uvedl Ludvík.

Úroda jablek v Čechách je někde dobrá, jinde, jako je oblast Českého Brodu, Slánska nebo východních Čech, zasáhlo krupobití. "To nemá vliv na výši úrody, ale na tržby a využití, protože taková jablka lze využít pouze na zpracování moštů a tam je cena čtvrtinová oproti ceně za konzumní jablka," uvedl Ludvík.

Spotřebitele se nižší úroda jablek nedotkne. "Do České republiky se i tak padesát procent stolních jablek dováží. Je to globální komodita, kterou ovládají obchodní řetězce. Záleží tak na úrodě v hlavních pěstitelských zemích, jako je Itálie, Polsko. Obecně se očekává v rámi EU průměrná sklizeň, jen asi o dvě procenta nižší než loni," řekl Ludvík.

Pokračuje trend rozšiřování prodeje výpěstků na farmářských trzích, pěstitelé nabízí i zpracované ovoce, přesto podle Ludvíka až 80 procent čerstvého ovoce a zeleniny nakupují lidé v obchodních řetězcích.


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:45