Agris.cz - agrární portál

Zemědělci budou v Olomouci o víkendu slavit konec sklizně

12. 9. 2016 | ČTK

Zemědělské stroje, hospodářská zvířata i přehlídku regionálních potravin budou moci vidět návštěvníci druhého ročníku Dožínek Olomouckého kraje, kterými o víkendu ožije olomoucké Výstaviště Flora. Novinářům to dnes řekl ředitel Okresní agrární komory v Přerově Josef Hlavinka.

"Letos byla (v Olomouckém kraji) dobrá, řekl bych že průměrná úroda. Sklizeň nám ale trochu snížilo počasí," uvedl Hlavinka, podle nějž deštivé počasí oddálilo konec sklizně proti obvyklému termínu o 14 dní. "Bohužel, trošku nám ve srovnání s loňskem klesly ceny obilovin asi o 15 procent," podotkl Hlavinka.

Dožínkové slavnosti se v Olomouci dlouhá léta nepořádaly, zemědělci konec sklizně slavili v okolních obcích. Farmáři se ale loni s vedením Výstaviště Flora dohodli na tom, že dožínky budou v Olomouci, která je obklopena úrodnými lány Hané, organizovat každý rok.

Tradici dožínek podle Hlavinky narušily katastrofální povodně v roce 1997, které zpustošily značnou část Olomouckého kraje a výrazně tehdy snížily zemědělskou produkci. "Zemědělství se z tohoto propadu dlouho vzpamatovávalo a asi po deseti letech jsme se k tradici dožínek vrátili," uvedl Hlavinka. Dodal, že dožínky pořádala v předchozích letech okresní města.

Podle ředitele Výstaviště Flora Jiřího Uhlíře se podobná akce, hospodářská a průmyslová výstava v Olomouci, konala v roce 1880 a měla velký ohlas. Na výstavě se tehdy prezentovali nejen rolníci, ale k vidění byly i výrobky místních cukrovarů, mlýnů, pekáren či sladoven.

Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) upozornil, že dožínkové slavnosti budou dobrou příležitostí představit mládeži zemědělství jako perspektivní obor, se kterým můžou bez obav spojit svoji profesní kariéru. "Chceme, aby se zemědělské školy znovu staly žádaným oborem," řekl hejtman.

Součástí Dožínek Olomouckého kraje bude vedle přehlídky zvířat a zemědělské techniky také koncert hudebních skupin Mandrage, Argema, Kabát Revival či Fleret.


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:45