Agris.cz - agrární portál

V Plzni bude festival minipivovarů, 75 jich nabídne 250 značek

12. 9. 2016 | ČTK

V Plzni se v sobotu 17. září v Pivovarském dvoře v Černicích uskuteční festival minipivovarů. Nejméně 75 nejmenších českých výrobců představí 254 značek piv, loni se čepovalo 151 značek. Letošnímu devátému ročníku festivalu Slunce ve skle budou dominovat svrchně kvašená piva, tedy nápoje typů ale, IPA a stout, řekl ČTK Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr.

Na přehlídku loni dorazilo téměř 8000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, kdy piva čepovalo 14 výrobců. Když festival začínal, prodávala se jen spodně kvašená piva, tedy ležáky a pšeničná piva.

"Půjde o největší komerční akci tohoto charakteru, která je v Česku i v Evropě pořádána. Podle dostupných informací nikdo nic takového nedělá. Většinou jde ale o mix středních a velkých pivovarů a něco málo malých," uvedl Míč. Podle něj není nikde na světě tolik minipivovarů na počet obyvatel jako v České republice; nyní jich je zhruba 350 a měsíčně se v Česku už několik let otevírají dva až tři nové.

O akci je mimořádný zájem. Přihlášeno je zatím 75 pivovarů s ročním výstavem od 500 do 1500 hektolitrů. Představí se americké, belgické, nizozemské a slovenské minipivovary a raritou bude kyperský pivovar. Nejsilnějším letošním pivem bude čtyřiadvacetistupňová Zlatá labuť ze Zvíkova.

Čepovat se bude na dvoře, na přilehlé návsi a na parkovišti. "Letos jsme naplněni k prasknutí, větší kapacitu už památková zóna selské návsi nemá. Přijedou výrobci z celé republiky, hodně z Moravy," uvedl Míč. Přehlídka má lidi seznámit s produkty, které nejsou běžně na trhu. Začíná ve 13:00, Vstup je zdarma. Mezi 12:00 až 20:00 bude posílená trolejbusová linka 13. Z konečné tramvaje číslo 1 budou jezdit autobusy s nápisem Slunce ve skle. Atrakcí bude živý velbloud, velblouda má totiž pivovar Purkmistr ve znaku.

Už počtvrté vydají organizátoři katalog minipivovarů. Z amerického Birminghamu v Alabamě, partnerského města Plzně, přijede delegace Free Hops Organization, která zastupuje minipivovary v Alabamě. "Chceme navázat dialog s americkými pivovary, jako jsou například Cahamba, Ghost Train, Red Hills a Five Points. Mají zájem se naučit vařit v alabamských podmínkách tradiční český ležák," dodal Míč.

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 16:43