Agris.cz - agrární portál

Kontrola zahradnictví na severu Čech odhalila drobné nedostatky

13. 9. 2016 | ČTK

Česká obchodní inspekce (ČOI) se v Ústeckém a Libereckém kraji zaměřila na kontrolu zahradnictví. Na místě inspektoři uložili 29 pokut v celkové výši 35.500 korun. S dalšími zahájil úřad správní řízení. ČTK o kontrolách informovala ředitelka inspektorátu Renata Linhartová.

Klasické i internetové obchody se zahradním zbožím patří mezi často vyhledávané, proto se na ně letos inspektoři na severu Čech zaměřili ve větší míře. "Kontrolní akci jsme zahájili 16. dubna a doposud probíhá," uvedla ředitelka.

Inspektoři na území obou krajů doposud provedli 65 kontrol, u 35 subjektů zjistili porušení zákona. Ve všech případech byly prohřešky podle Linhartové spíše menšího charakteru. "Například chybné označení výrobků, neseznámení s cenou, neseznámení se způsobem užití, nevydání dokladu se všemi náležitostmi, podání nesprávných informací k záruce. Na tyto nezbytné náležitosti prodeje by si měl dát pozor i spotřebitel při návštěvě zahradnictví," řekla Linhartová.

Na místě mohou inspektoři uložit pokutu do 5000 korun, ve správním řízení hrozí až pět milionů korun. Takových řízení po kontrolách v zahradnictví vedl úřad šest. Ve čtyřech případech už inspektorát udělil pokuty ve výši 40.000 korun.

Květiny a stromky nyní prodávají pěstitelé na veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích. "Takových a podobných akcí se inspektoři pravidelně zúčastňují a kontrolují dodržování platných zákonů," uvedla Linhartová. Jednou z povinností prodávajícího například řezaných květin je to, že musí informovat o době, po kterou lze květiny použít.


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:17