Agris.cz - agrární portál

Zemědělci zájem o sociální úvěry zatím nemají

13. 9. 2016 | ČTK

O úvěry, jimiž chtěl stát podpořit sociální zemědělce, kteří zaměstnávají lidi s handicapem či sociálně znevýhodněné, zatím není zájem. Za rok se podařilo vyčerpat pouze desetinu z 50 milionů korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Neli Vesselinova. Podle Elišky Hudcové, členky pracovní komise ministerstva pro sociální zemědělství, by měly podniky větší zájem o přímou podporu, nikoliv o úvěry. To si myslí i mluvčí PGRLF.

"Na základě dotazů klientů by zájem o podporu v oblasti sociálního zemědělství až tak nízký nebyl, jen by požadovali spíše přímou nevratnou podporu než úvěr. Je možné, že někteří z klientů čerpají podporu v rámci jiných programů, kde PGRLF poskytuje úvěry," dodala Vesselinova. Podle Hudcové získaly úvěr zatím Sociální farma Orlice a Pomoc Týn nad Vltavou.

"I když se většinou jedná o menší farmy a hospodářství, které vnímají sociální odpovědnost v regionu, kde působí, tak často nevyprodukují tolik, aby byly schopni splácet úvěr. Dotace by pro ně určitě byla lepší," myslí si Hudcová. Farmy podle ní často o možnosti čerpat úvěry od PGRLF nevědí.

Podle Hudcové je koncept sociálního zemědělství, ve kterém se prolíná zaměstnávání lidí s handicapem či sociálně znevýhodněných se zemědělskou prvovýrobou, potřebný. Navíc tito zaměstnavatelé podle ní nevnímají venkov jako místo, které je třeba vytěžit intenzivní výrobou, a více hledí i na sociální kontext regionu.

V rámci programu Sociální zemědělství nabízí PGRLF investiční úvěry s dobou splatnosti do deseti let. Jejich hodnota je mezi 100.000 korunami a pěti miliony korun. Jeho možná výše se odvíjí podle počtu zaměstnanců se zdravotním postižením. Jejich pracovní místa musí být zachována minimálně pět let. U provozních úvěrů je pak možné žádat až o milion korun. Maximální výše je 120.000 korun krát počet zdravotně postižených zaměstnanců, úvěr má roční splatnost.


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:50