Agris.cz - agrární portál

Sady ve Svinčanech ročně vyprodukují 200 až 250 tun jablek

13. 9. 2016 | ČTK

Úroda jablek ze sadů ve Svinčanech na Pardubicku letos bude mírně lepší než loni. Narozdíl od minulosti jablka nepoškodily kroupy. Pěstitel Zdeněk Dostál dnes ČTK řekl, že očekává výnosy 200 až 250 tun.

"Sucho nám nevadí. Jablka sice nemusí být super veliká, ale nejsou poškozená, chuťově je to nepoznamená, pro skladování je lepší střední velikost," řekl Dostál.

Sadař vlastní 40 hektarů, na deseti hektarech jsou jabloně, které aktuálně plodí jablka. Většinu jich prodá k přímé konzumaci, ze spadaných jablek zpracovatelé produkují šťávu.

Menší díl v sadech zabírají třesně, švestky, stromy ročně urodí 40 až 50 tun ovoce. Nejméně má sadař hrušek, jejich pěstování je víc náročné. "Švestky byly letos nejslabší, asi prošly mrazíkem, nebo strom reaguje na nadúrodu předchozího roku," řekl Dostál.

Během hlavní sezony najímá sadař brigádníky, aby stihl ovoce včas sklidit. V sadech jsou česáči ovoce od časného rána. Začala hlavní sezona sklizně podzimních odrůd jablek. Potrvá až do října.

"Vstával jsem v šest ráno, za den natrhám tak stovku košů," řekl Olin Kulikovski, který pochází ze Slovenska. Ve Svinčanech trhá ovoce druhým rokem, doma pro něj moc práce není, dodal.

Pěstitelé se musí podle sadaře přizpůsobit chuti zákazníků, kteří zpravidla preferují sladší jablka, což staré odrůdy tolik nenabízejí. Starší odrůdy neměly tak velké plody a kratší dobu vydržely ve skladech čerstvé.

"Většina odrůd se dnes šlechtí do sladka. Trh si žádá velká jablka, a aby pěkně vypadala. Osobně dávam přednost Bohemii, je červené, hodně šťavnaté a sladkokyselé, stará odrůda," řekl Dostál. Ponechává si v sadech i zvonková jablka, která jsou kyselejší, protože řada zákazníků jeho chuť stále oceňuje.

Důležitá je i vůně. "Čím větší firma, tím víc jablek pěstuje. Někdy je trhá, když nemají konzumní zralost, dostávají se na trh v takzvané technologické zralosti, jsou pak méně sladká a nevoní, vypadají pěkně na pohled, ale něco jim chybí," řekl Dostál.

Sadař si vesměs zajišťuje odbyt sám, dodává ovoce do jídelen, drobným obchodníkům, třetinu úrody prodá na pardubickém tržišti a třetinu ve Svinčanech. Ceny ovoce ovlivňuje řada faktorů, například úroda v Polsku, kde se sadařství věnuje velké množství podniků.

"V Polsku se očekává velká úroda jablek, což sráží ceny. Třeba loni jsme za jablka na šťávu dostávali 2,80 a 3,50 koruny za kilo, letos to budou dvě koruny," řekl Dostál.


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 12:02